De naam diamant is afgeleid van het Griekse Adamas wat onwankelbaar of onoverwinnelijk betekent. Diamant wordt weergegeven op een hardheidsschaal die begin 19e eeuw door Friedrich Mohs is ontworpen. Bij Mohs worden de stenen gegradeerd op een schaal van 1 tot 10. Op deze schaal is saffier 9 en diamant 10.
Diamanten en goud markeren en onderstrepen al eeuwen de bijzondere gebeurtenissen. Diamant is de edelsteen van de eeuwige liefde, diamant is voor altijd. Diamanten worden geslepen in allerlei vormen door de meest vakbekwame diamantslijpers.
Bekijk ook de Diamanten sieraden van Zilver.nl
De geschiedenis van het diamant is net zo fascinerend als de steen zelf. Het is een geschiedenis die is verweven met de geschiedenis van de wereld. De oudste vermelding over diamant komt van ongeveer 260 jaar voor Christus, men sneed in China jade beeldjes met de een stukje diamant. Ook om te graveren werd de diamant vroeger gebruikt net zoals wij nu nog steeds graveren met een diamantnaald.
Er werden vroeger verhalen verteld dat diamanten op de bodem van valleien lagen die bewaakt werden door giftige slangen. Om de diamanten te pakken te krijgen gooiden inboorlingen asvlees in de valleien waar dan de diamanten aan bleven plakken, volgens de verhalen haalden vervolgens adelaars het vlees uit de valei en namen het mee naar hun nest. De inboorlingen haalden de diamanten vervolgens uit de adelaarsnesten!
De eerste diamantslijperijen en waarschijnlijk in Vlaanderen en Duitsland gestaan in de 15e eeuw. Wie de uitvinder is van het diamantslijpen is niet bekend. Wel weten we dat in India de stenen werden geslepen om onzuiverheden weg te halen en in Europa werden de stenen geslepen om de schoonheid van de steen beter tot zijn recht te laten komen.
In de 17e eeuw is de hang naar pracht en praal heel groot. Niet alleen dames pronken graag met hun kostbaarheden ook mannen hadden veel sieraden. Juwelen waren vooral ook belangrijk voor de 'kroon'. Aan de Europese hoven werd een verblindende rijkdom tentoongesteld om hun macht te laten zien.
In 1604 kocht Jacob I van Engeland de beroemde Sancy diamant van 53,8 karaat. James II verliest vervolgens de Slag aan de Boyne in 1690 en vlucht naar Frankrijk waar hij de Sancy verkoopt aan Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Tijdens de Franse Revolutie wordt de steen ontvreemd en komt weer tevoorschijn in Rusland en wordt gekocht door prinse Anatole Demidoff die de steen in 1865 verkoopt aan een Franse juwelier. In 1906 koopt William Waldorf Astor de steen als huwelijkscadeau voor zijn schoondochter. De zoon van de Astors erfde de diamant en heeft hem verkocht aan het Louvre. De diamant ligt nu dan ook tentoongesteld is in het Louvre te Parijs.
De Sancy diamant te bewonderen in het Louvre te Parijs.
Marie de Medicis droeg in 1606 bij de doop van de latere Lodewijk XIII kleding waarop 3000 diamanten en 22.000 parels op waren gezet. Je leest dan ook in oude beschrijvingen dat deze dames en heren vaak niet zelfstandig konden lopen door de zwarte van hun edelstenen kledij! Ze moesten soms zelfs gedragen worden.
Halverwege de 17e eeuw veranderde de mode, de keurslijven verdwenen en de pofmouwen de decollete's kwamen in de mode. Hiervoor waren natuurlijk ook andere sieraden nodig, de kleuren van vele edelstenen maakten plaats voor de schittering van diamanten die symmetrische in broches, oorhangers en aigrettes werden verwerkt. Ook de combinatie van diamanten met parels was erg in trek.
Omstreeks het midden van de eeuw kwamen bloemsieraden in de mode: rozen, margrietjes en tulpen. Deze sieraden werden bezet met kleine diamantjes en edelstenen. Deze trend ontstond onder invloed van de tulpenmanie en de bloemenschilderkunst. Ook werden de juwelen niet meer over de gehele outfit verspreid maar op enkele goed gekozen plaatsen. Er kwamen broches en clips met grote diamanten en er werden kleine stenen dicht op elkaar gezet zodat het één grote leek. Ook het juweel in de vorm van een strik, het symbool voor verbondenheid en trouw (gestrikt), kwam in de mode. De strik als centraal sieraad of als symbool boven een portret.
Toen rond 1700 het gebruikelijk werd om het haar opgestoken te dragen werden er weer meer aigrettes gedragen. Tegen het eind van de 17e eeuw werden roosgeslepen diamanten vaker in zilver gezet dan in goud. Men ging er vanuit dat zilver de schittering meer verhoogde dan goud.
Aan het eind van de 16de eeuw vestigde zich in Amsterdam vele Joodse vluchtelingen, het diamantvak was één van de weinige manieren om aan werk te komen. De geschiedenis van het diamantbedrijf heeft vele pieken maar ook vele dalen gekend. In de 18e eeuw raakten de diamantmijnen in India uitgeput maar in 1727 ontdekken goudzoekers een overvloedige hoeveelheid diamanten in het riviergrind in Brazilië. Een vloedgolf aan diamanten bereikt de markt en de prijs van diamant keldert. Deze enorme voorraad betaalbare diamanten maakt ze voor veel meer mensen bereikbaar en aantrekkelijk.
In Amsterdam werkten rond 1750 vele diamantslijpers ruim 600 gezinnen hadden hierdoor een goed bestaan. Aan het eind van de 18e zakte de welvaart en was er veel armoede.
Na het vertrek van Napoleon werd het rustiger en was er tijd voor vooruitgang. De molendraaisters die de diamantmolens in beweging hielden werden langzaam vervangen voor paarden. In 1840 wordt de eerste stoomslijperij geopend. In 1845 staan er in Amsterdam ruim 700 slijpmolens deels door paarden en deels door stoom aangedreven.
Rond 1867 wordt het eerst diamantveld in Zuid Afrika gevonden, er brak goudkoorts uit en velen vertrokken om hun geluk te beproeven. Helaas vinden ze geen enkele noemenswaardige steen. Later worden er grote diamantvelden gevonden onder andere De Beers en Kimberly. Rond 1870 kwamen de eerste ladingen diamant uit Zuid-Afrika naar Amsterdam. Daarmee begint er een tijd van welvaart voor de diamantindustrie in Amsterdam. De wereldwijde vraag naar geslepen diamanten is in die tijd zo groot dat men het niet aankan. De prijzen stijgen zo ook het loon van de slijpers. Er waren verschillende diamantbewerkers met een specialisatie zoals: roosjesslijpers, briljantslijpers, klovers en snijders.
De vele diamantairs bezorgden Amsterdam de naam 'Amsterdam diamantstad". Helaas ging de Amsterdamse diamantindustrie hard achteruit en kreeg het klap na klap door de tweede wereldoorlogen. In de tweede wereldoorlog werden duizenden diamantbewerkers met hun gezinnen weggevoerd en kwamen niet meer terug. Na de oorlogen werd hard gewerkt om er weer bovenop te komen maar het werd nooit meer zoals ervoor.
Koningin Elizabeth II beschikte over de diamanten die geslepen werden uit de Cullinan, de grootste diamant ooit. Van de negen grote stenen die in 1908 door diamantslijperij Asscher te Amsterdam werden geslepen zitten steen III en IV gezet in een broche. Bij een bezoek van de koningin aan de Asscher diamantslijperij in 1958 droeg ze de broche op haar rever.
Diamant is de enige edelsteen die een zuiver element is en geen samenstelling. Diamant bestaat uit bijna zuiver koolstof, de chemische formule is dan ook C. Dit koolstof is bij hoge temperaturen en onder zeer zware druk diep in de aarde vele miljoenen jaren geleden gekristalliseerd. Diamant heeft een hoge straalbrekening die sterk verandert met de golflengte van het licht waardoor een aantrekkelijke kleurschifting ontstaat. De duurzaamheid van diamant in onovertroffen want diamant is de hardste grondstof die er is.
Is die schitterende kleurloze steen nu een echte diamant of niet? Vroeger werd het testen van de echtheid van een diamant gedaan door er met een hamer op te slaan. Was de steen bestand tegen de klappen dan ging men er vanuit dat het een diamant was. Inmiddels hebben we betere apparatuur om de echtheid te testen. Deze diamanttesters van goede kwaliteit/merken zijn heel betrouwbaar mits ze goed worden gebruikt. Ook zijn er verschillende onafhankelijke instanties waar een diamantrapport gemaakt kan worden onder andere bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium.
Maar bij aankoop van een diamant telt toch altijd, koop ze bij een betrouwbaar adres.
Diamant bestaat uit bijna zuiver koolstof en koolstof is ook het basiselement van bijna alle levensvormen op aarde. Zal dat de rede zijn dat de mens altijd al wordt aangetrokken door deze interessante edelsteen?
Koning Lodewijk XIV was een groot liefhebber van diamanten. Hij en zijn vrouw Maria Theresia gaven de mode aan die door velen gevolg werd. Het dragen van diamant juwelen kwam hierdoor steeds meer in trek. De diamanten glinsterden bij het kaarslicht van de ontelbare kaarsen die bij de hoffeesten branden.
Diamant is in de loop der eeuwen op diverse plaatsen gevonden, sommige mijnen raakten uitgeput. Twee duizend jaar voor Christus werden er al diamanten gevonden in Voor-indië. In de Russische Oeral worden diamanten gevonden, ook in Zuid-Afrika,Ghana, Sierra Leone, Tanzania, Borneo, Kongo, Californië en Guinea.
Eén karaat is tweehonderd milligram of 1/5 gram. Het woord karaat zou afgeleid zijn van het Oudgriekse woord keration, de vrucht van de Johannesbroodboom. Deze zaden hadden merkwaardig genoeg in gedroogde staat allemaal bijna hetzelfde gewicht.
In 1907 werd de karaat opgenomen in het metriek stelsel en werd een karaat vastgelegd op 200 milligram.
Diamanten zijn er in bijna alle bekende kleuren, hoewel diepe kleuren zeldzaam zijn. De meest voorkomende kleuren zijn gebroken wit, lichtgeel en bruin. Als een diamant een nare kleur geel heeft wordt het cape genoemd en daalt de steen in waarde.
Er zijn diamanten die onder het fonkelende licht kleurloos lijken maar in het daglicht een blauwe glans laten zien, deze diamanten noemen we 'over-blauwe' of fluoresentie. Deze blauwe glans verlaagd de prijs van de diamant.
Er zijn ook groene diamanten, de Dresden diamant van ruim 40 karaat is de bekendste en duurste.
Diamanten werden en worden in vele verschillende vormen geslepen, de bekendste en populairste slijpwijze is het briljant slijpsel andere bekende slijpsels zijn: prinses, baguette, hart, marquise, Asscher, emerald, roosslijpsel en peer.
Diamantslijpers kunnen voor het slijpen van een groot stuk diamant vaak heel lang puzzelen in welke stukken ze de steen het beste kunnen slijpen voor het beste effect met het minste verlies.
Lees ook in ons blog: De magische aantrekkingskracht van diamant
De beroemdste diamanten, een top 10!
Bekijk onze collectie diamanten sieraden