Delen

Roosslijpsel

Roosslijpsel, één van de oudste slijpwijze van diamant

Roosslijpsel mag tot de oudste slijpwijzen van diamant gerekend worden. In tegenstelling tot briljant slijpsel heeft de roos geen volume aan de colet, geen punt naar beneden. De onderzijde van de roos is plat. De bovenzijde is bolvormig facet geslepen. Het lichtspel is minder dan dat van het briljantslijpsel. Rozen werden veel gebruikt in antieke sieraden en nu nog in antiek stijl sieraden. De naam roosslijpsel komt door de gelijkenis met de gelijknamige bloem.

Verschillende roosslijpsels

  • Amsterdamse roos heeft aan de bovenzijde 24 facetten
  • Antwerpse roos heeft 12 facetten 

Antieke roosdiamant broche Kennisbank Zilver.nl

De geschiedenis van roosgeslepen diamanten

Als in de 15e/16e eeuw diamanten via nieuwe handelsroutes naar Europa komen ontstaan er belangrijke diamantcentra in Amsterdam, Antwerpen en Parijs. Hier worden de diamanten facet geslepen. Bij het vroege diamantslijpen werden er maar kleine veranderingen aan de steen aangebracht en werd hij een beetje gepolijst. Al snel komen er interessantere slijpwijze zoals het roosslijpsel, eerst met slechts 3 of 6 facetten.

Het aantal facetten neemt toe, meestal niet symmetrisch geslepen, naar 12 en meer. De roosgeslepen diamant wordt op bladzilver of bladtin, de zogenaamde foelie, in een kastzetting in sieraden gezet zodat ze prachtig en mysterieus schitteren in de vele kaarsen die de huizen en balzalen in die tijden verlichten. De oudst bekende 24 facet geslepen roosdiamant bevindt zich in een hanger waarvan men denkt dat hij aan het eind van de 16e eeuw is gemaakt.

In de 18e eeuw daalt de populariteit van het roos slijpsel, men kiest niet meer voor de ingetogen chique uitstraling van de roosdiamant bij kaarslicht. De grotere schittering, zuiver en helder, van het briljantslijpsel wordt de nieuwe trend. In 1784 laat Koning Lodewijk XVI daarom alle roosdiamanten van de Franse kroon over slijpen in het briljant slijpsel.

De roosdiamant is tijdens de Victoriaanse tijd opnieuw heel populair en blijft altijd een grote groep liefhebbers bekoren. De allure, de subtiele glans van dit slijpsel, de onvolmaakte vorm van de diamant geven dit slijpsel zijn eigen stijl.

Sieraden met een roosdiamant

Een sieraad bezet met een roosdiamant of roosdiamanten is altijd bijzonder door zijn antieke uitstraling. Bij roosdiamanten gaat het niet om de helderheid van de diamant maar om de compositie van het juweel. Sieraden met roosdiamanten zijn meestal goedkoper dan sieraden met heldere briljanten. Daarom is het mogelijk om een sieraad met een flinke roosgeslepen steen of stenen voor een aantrekkelijke prijs te kopen.

In onder andere Belgie zijn in de eerste helft van de twintigste eeuw sieraden gemaakt met roosgeslepen diamanten die een platte onderzijde hebben, deze zijn gezet in open rozet zettingen. Aantrekkelijke diamant sieraden die nog zeer betaalbaar zijn.

Gouden ring met grote roosdiamanten Kennisbank Zilver.nl

Roosdiamanten onderhouden

Roosdiamanten zijn vaak op folie gezet om ze meer schittering te geven. U kunt dit zien door aan de onderzijde van de zetting te kijken, is deze dicht dan is diamant op folie gezet. Roosdiamanten op folie kunnen niet tegen water, dat water komt onder de steen en daardoor verkleurt het folie en wordt de steen donker. Het herstellen door de steen op nieuw folie te zetten is een kostbare reparatie.

Lees ook:

Briljant slijpsel

Bekijk onze collectie:

Antieke diamanten sieraden

Lees ook het blog:

Roosgeslepen diamanten