Briljant slijpsel

Briljant slijpsel, een sprankelende slijpwijze

Een briljant is een diamant die in het briljantslijpsel geslepen is. Het briljantslijpsel zorgt ervoor dat de diamant licht reflecteert en schittert. Eigenlijk mag de benaming briljant alleen gebruikt worden voor een diamant maar tegenwoordig worden soms bij zirkonia en Swarovski stenen de naam briljantslijpsel gebruikt dit zijn dan kunstmatige stenen waarbij alleen de slijpvorm wordt aangegeven!

Geschiedenis van briljant slijpsel

De eerste briljant slijpsels werden in Europa in het midden van de 17e eeuw geïntroduceerd. In die tijd hadden ze 17 facetten. Vincent Peruzzi (een slijper uit Venetië) verhoogde het aantal facetten naar 33, waardoor het briljant slijpsel beter ging glinsteren. In het tweede deel van de 18e eeuw werd het briljant slijpsel heel populair. Het roosslijpsel wordt vervangen voor de heldere witte schittering van het briljantslijpsel. In 1874 laat Koning Lodewijk XVI zelfs alle roosdiamanten behorende aan de Franse kroon overslijpen tot briljanten. De stenen worden hiervoor naar Amsterdam gestuurd op dat moment DE diamantstad.

Modern briljant slijpsel (vanaf het jaar 1900) heeft 56 facetten en glinstert nóg meer. Tegenwoordig worden de meeste briljanten geslepen in India: in dit land wordt jaarlijks een topproductie gedraaid.

Belangrijkste kenmerken van briljant slijpsel

✔ Een briljant is diamant volgens het briljant slijpsel geslepen
✔ Briljant slijpsel is de meest populaire slijpvorm
✔ Prachtige schittering in het briljant

Korte uitleg

Een briljant slijpsel is een diamant die ‘briljant’ geslepen is. Van de verschillende slijpvormen waarin diamanten geslepen worden is dit de populairste vorm. Briljant geslepen diamanten zijn rond van vorm en tellen 56 facetten. De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van de 4 C’s:

  1. Carat,
  2. Cut,
  3. Color en
  4. Clarity (karaat, slijpvorm, kleur en zuiverheid).

Briljant slijpsel diamant Kennisbank Zilver.nl

Ook de verschillende geslepen onderdelen van een briljant hebben een naam:

  • een tafel, het platte achtkantige vlak bovenop de steen
  • de kroon 32 facetten het deel boven de rondist
  • de rondist is de dunne rand waarna de briljant in een punt naar beneden loopt, het gedeelte wat meestal vastzit in de zetting
  • het paviljoen 24 facetten net onder de rondist
  • de collet het iets platte puntje aan de onderzijde van de briljant

Het slijpsel heeft zijn populariteit voornamelijk te danken aan zijn commerciële potentie (het wordt veel verkocht). Vanwege de ronde vorm is het een zekere en klassieke keuze waarmee het eigenlijk nooit mis kan gaan. Briljant slijpsel wordt veelvuldig toegepast in ringen, armbanden en halskettingen. Een luxe sieraad dat prachtig staat bij elke gelegenheid!

Briljanten schoonmaken en onderhouden

Na verloop van het dragen van je briljant sieraden worden ze vuil en vettig, de stenen verliezen dan hun prachtige glans en schittering. Je kunt de stenen eenvoudig zelf schoonhouden door ze af en toe in een bakje met lauw water en een bruistablet voor een kunstgebit te leggen. Zo bruist het vet en het vuil eraf. Zit er toch nog wat vuil op de briljant borstel hem dan voorzichtig schoon met een zachte kindertandenborstel en spoel het sieraad hierna af. Wrijf het daarna droog met een zachte, niet harige doek.

Briljant slijpsel schoonmaken met een zachte tandenborstel Kenninsbank Zilver.nl

Laat om de paar jaar je zettingen van je briljanten nakijken door de juwelier om verliezen te voorkomen.

Bekijk ook onze collectie:

Diamanten sieraden

Oorbellen