Het juweliershuis Chaumet is in 1780 opgericht door Marie Etienne Nitot en is gevestigd in Parijs. Nitot had een grote aristocratische klantenkring waaronder Marie-Antoinette. In 1802 werd Nitot de officiële juwelier van Napoleon I. Hij maakte de juwelen voor Napoleon's huwelijk met Joséphine de Beauharnais, keizerin Joséphine.
Lady Edwina Mountbatten met een diadeem van Chaumet ter gelegenheid van de kroning van Koning Georg VI en zijn vrouw Elizabeth op 12 mei 1937
Francois Regnault Nitot nam de zaak van zijn vader over na diens dood in 1809. In 1812 kocht hij een chique pand aan de Place Vendome op nummer 15. Daar opende hij de Chaumet boetiek. Nu is daar het Ritz hotel gevestigd omdat Chaumet verhuisde naar nummer 12. De band met Napoleon maakte Chaumet tot de meest gewilde juwelier in Europa. Nitot maakte vooral romantische sieraden geïnspireerd op de Italiaanse renaissance.
In 1815 dwingt Napoleon Nitot om zich terug te trekken uit het juwelenhuis en dwingt hem tot de verkoop van het bedrijf aan zijn voorman Jean Baptiste Fossin. Bijgestaan door zijn zoon Jules lukt het Jean om de Franse elite tot klant te krijgen maar ook buitenlandse vorsten behoren tot de klantenlijst. In 1848 opent Chaumet een winkel in Londen en worden ze de officiéle hofleverancier van Koningin Victoria. De boetiek in Londen stond onder leiding van Jean-Valentin Morel en zijn zoon Prosper. Op de wereldtentoonstelling in Londen in 1851 liet Morel een collectie hardstenen bekers zien met emaille naar 16e en 17e eeuw's voorbeeld.
In 1885 trouwt Joseph Chaumet met Marie de dochter van Prosper Morel. Eén van de specialiteiten van Chaumet was het ontwerpen van Tiara's in Renaissance stijl. Chaumet heeft ongeveer 2000 tiara's voor Koninklijke huizen en de adel. Ook ontwierp hij sieraden in stijl van de Japanse kunst. In 1907 werd de boetiek in Parijs verplaatst van nummer 15 naar nummer 12 waar Chaumet nog steeds gevestigd is. In 1928 volgt Marcel Chaumet zijn vader op. Chaumet maakt in die tijd beeldschone stijlvolle Art Deco sieraden.
Diadeem van Chaumet met robijnen, diamanten en libellen gemaakt rond 1900. De libellen kunnen eraf gehaald worden en als broche gedragen. De libellen zijn op een veertje gezet "en tremblant" waardoor ze meebewegen bij iedere beweging van het hoofd.
In 1958 nemen de zoons Jacques en Pierre de zaak van hun vader Marcel over. Na het faillissement van Chaumet in 1987 wordt het bedrijf overgenomen door Investcorp die alleen maar verlies maken met het juweliershuis. In 1998 maakt het juweliershuis eindelijk weer winst en wordt het gekocht door de LVMH groep waar ook Luis Vuitton en Moet en Hennessy toe behoren.
Bekijk ook onze collectie: