Coco Chanel

Gabrielle Bonheur 'Coco' Chanel is één van de grootste mode-iconen in de geschiedenis. De Française heeft niet alleen haar stempel gezet op de kleding die we dragen, maar ook op de manier waarop we met sieraden omgaan. Daarnaast is ze de oprichtster van het wereldberoemde modehuis Chanel.

Het wereldberoemde logo van Coco Chanel kennisbank Zilver.nl

Het wereldberoemde logo van Coco Chanel

Een unieke visie op kleding

Na de Eerste Wereldoorlog vond Chanel het tijd om de modewereld te veranderen. Waar strakke korsetten nog altijd in de mode waren, zag deze ontwerpster een toekomst voor casual kleding met een losse fit. Een vrouw hoefde haar elegantie niet te halen uit gedetailleerde borduursels, kanten details of dure stoffen. Minimalisme en eenvoud waren oké, zoals de little black dress die vandaag de dag nog steeds onmisbaar is in iedere kledingkast. Deze vooruitstrevendheid werd haar niet altijd in dank afgenomen, maar tegenwoordig danken talloze vrouwen hun stijl aan Coco Chanel.

Coco Chanel portret Kennisbank Zilver.nl

De sieradenwereld veranderd

Eeuwenlang werden sieraden vooral gedragen om aan te tonen hoe rijk iemand was. Des te duurder de materialen, des te beter. Coco Chanel zette de modewereld op zijn kop door dit helemaal te veranderen. Zij geloofde namelijk in de decoratieve waarde van sieraden. Juwelen waren in staat om een outfit compleet te maken, waarbij ze simpele kledingstukken ineens naar een hoger niveau tillen. Dat betekent dat sieraden ook betaalbaar moeten zijn voor iedere vrouw. Coco Chanel was een grote voorstander van glasparels, al combineerde ze deze goedkope sieraden het liefste met echte juwelen van goud, zilver, parels of diamant. Ze hield van het dragen van heel veel sieraden met stijl.

Coco zei:'A woman needs ropes and ropes of pearls". En al die heerlijke parelsnoeren droeg te op verschillende lengtes van verschillende diameters, geweldig!

De juwelen van Coco Chanel

Coco Chanel ontwierp haar eigen sieraden om zo haar visie op mode toegankelijk te maken voor iedere vrouw. Haar eerste designs waren armbanden van zwart emaille met het Maltezer kruis erop, gedecoreerd met gekleurde stenen. Daarnaast was Chanel gek op lange parelsnoeren die ze het liefste in meerdere lagen over elkaar droeg. Deze combineerde ze graag met goedkopere kettingen, gemaakt van glas of kralen. Ook haar grote, ronde oorbellen met gekleurde stenen speelden een belangrijke rol in haar dagelijkse stijl.

Coco Chanel ontwerpster van de eerste handtas

Toen Coco de eerste handtas met een schouderriem ontwierp veroorzaakte ze een schandaal! Het was in die tijd een klein schandaal dat de dames de tas niet meer in de hand moesten houden! Coco was het zat om de hele dag met haar tas in haar hand te lopen. Wat hadden we gemoeten zonder Coco!

Bekijk ook onze collectie:

Gouden parel sieraden

Zilver met parels