Delen

Daniël Marot

Daniël Marot was een beroemde Franse architect, graveur en tekenaar. Hij werd in 1661 in Parijs geboren als zoon van de hofarchitect van Lodewijk XIV. Kenmerkend aan de stijl van Lodewijk XVI is de statige uitstraling, met veel decoratie en symmetrie. Grote en zware ornamenten sieren balustrades, daklijsten en portalen. Zijn vader leidde hem op in het vak. Daniël Marot werd al jong de prenttekenaar van het Franse Hof. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader. Daniël Marot was een echte alleskunner. Hij ontwierp niet alleen gebouwen, maar ook kunst, meubels en tuinen. Centraal in zijn ontwerpen staat de statige stijl van Lodewijk XIV. 

Daniël Marot patronen Kennisbank Zilver.nl

Daniël Marot patroon 1703-1712, Collectie Het Rijksmuseum

Daniël Marot vertrek naar Nederland


Omdat Lodewijk XIV in 1686 besloot om de vrijheden van protestanten te beperken, vluchtte Daniël Marot op 25-jarige leeftijd naar Nederland. Op deze manier wilde hij de omstreden godsdienstpolitiek van Lodewijk XIV ontwijken. In Nederland werd hij vervolgens een van de grootste voorvechters van de hofstijl van Lodewijk XIV. In 1709 naturaliseerde Daniël Marot tot Hollander.

Ontwerp van belangrijke gebouwen, tuinen en interieurs in Nederland


Zijn stijl trok in Nederland de aandacht van stadhouder-koning Willem III. Op die manier werd hij in Nederland alsnog hofarchitect. Tijdens zijn werk voor hem en de Friese stadhouders, ontwierp hij een groot aantal belangrijke gebouwen. Het bekendste voorbeeld daarvan is Paleis Kneuterdijk in Den Haag, de tuinen en het interieur van slot Zeist en Paleis ‘t Loo. In Zeist ontwierp hij het naar hem vernoemde ‘Marothuis’, in de nabijheid van Slot Zeist. 

Meeste werk van Marot te zien in Den Haag


Vooral in Den Haag is veel van het werk van Marot te zien. Tijdens zijn leven in de hofstad was hij bij de Haagse elite erg populair. Veel stadspaleizen in Den Haag zijn van zijn hand. Nog steeds staat Daniël Marot in hoog aanzien vanwege zijn bijdrage aan de Nederlandse kunst en architectuur. Veel gouden en zilveren sieraden en servies zijn voorzien van kenmerkende Daniël Marot-decoraties. Ook de vergaderzaal van de Staten-Generaal en de Trêveszaal in Den Haag staan op zijn naam. Verder ontwierp hij diverse zalen van Paleis Huis ten Bosch en de twee vleugels van het gebouw. 

In Den Haag was Marot verder de ontwerper van Huis Huguetan, Huis Schuylenburch en de uitbreiding van het Oude stadhuis. Verder ontwierp hij de tuinen van Kasteel Heemstede en Kasteel Rosendael. Ook Paleis Oranjewoud en het bijbehorende park staan op zijn naam. Tijdens zijn leven werkte hij ook een korte periode in Londen en woonde hij in Amsterdam. Vanaf 1720 tot zijn dood in 1752 leefde hij in Den Haag aan het Noordeinde 164. Op dat adres zijn de tuin en keuken bewaard gebleven.

Gravures van Daniël Marot


Daniël Marot werkte niet alleen als ontwerper en architect, maar ook als graveur. Zijn ideeën voor nieuwe ontwerpen legde hij vast in gravures. Deze gebruikte hij vervolgens als stalenboeken, als sets van zes bladen over een onderwerp. Op die manier konden kopers zelf hun gewenste stijl samenstellen. Daniël maakte dergelijke gravures voor het interieur van gebouwen, zoals muurschilderingen, slaapkamers, trappenhuizen, plafonddecoratie, vazen en (stand)beelden. Ook voor de buitenruimte van gebouwen graveerde hij stalen voor fonteinen en tuinontwerpen. Meer dan 200 van deze originele stalen zijn opgenomen in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland.

Ook Friese en Haagse zilversmeden hebben veel zilverwerk gemaakt in de stijl van Marot tot na het midden van de 18e eeuw.

Bekijk de collectie:

Antiek zilver

18e Eeuws zilver