Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor was een beroemde actrice van Britse afkomst, die in haar jonge jeugd naar met haar ouders naar Groot-Brittannië vertrok. Ze werd op 27 februari 1932 geboren in Londen en overleed in Los Angeles op 23 maart 2011. Tijdens haar filmcarrière won ze meerdere Oscars en andere filmprijzen voor haar hoofdrol in de film ‘Butterfield 8’ (1960) en ‘Who's Afraid of Virginia Woolf?’ (1966). Taylor’s bijnaam was ‘Liz’, alhoewel ze niet van die naam hield. 

Elizabeth Taylor 1953 Kennisbank Zilver.nl

Elizabeth Taylor 1953

Faam in de internationale filmwereld


Ze groeide op in Groot-Brittannië, maar emigreerde met haar ouders naar Los Angeles in de Verenigde Staten toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Al op 9-jarige leeftijd debuteerde Elizabeth Taylor in haar eerste film: ‘'There's one born every minute'. In de jaren daarna speelde ze in nog veel meer films en groeide ze uit tot een grote naam in de internationale filmwereld. Vooral in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw werd ze erg bekend, overigens niet alleen vanwege haar acteerprestaties, maar ook door haar stormachtige relaties en huwelijken kreeg ze van de roddelpers veel aandacht. 

Sieradenverzameling


Elizabeth Taylor was verder niet alleen bekend vanwege haar acteercarrière, maar ook haar grote verzameling sieraden. Vooral grote sieraden hadden haar voorkeur. Haar uitspraak ‘Grote meisjes hebben grote juwelen nodig’, is exemplarisch. Ze had een reputatie als een van de meest bekende juwelenverzamelaarsters ter wereld. Haar favoriete juweliershuis was het Italiaanse Bulgari. Toen ze in 1962 in Rome werkte voor de opnames van de film ‘Cleopatra’, gaf ze aan dat veruit het grootste voordeel daarvan de Bulgari winkel in Rome was. Ze ging regelmatig naar de Via dei Condotti om juwelen uit te zoeken. Dat leverde de salon zelfs de naam ‘Salotto Taylor’ op.

Peervormige parel in Cartiercollier


Veel van haar topjuwelen kreeg ze tijdens haar twee huwelijken met acteur Richard Burton. Hij kocht regelmatig dure prestigieuze sieraden voor haar, wat hun status als glamourkoppel alleen maar versterkte. Een van de meest bijzondere en het waardevolste sieraad was een peervormige parel in een Cartiercollier, dat Elizabeth regelmatig om haar hals droeg. De parel in het collier was eeuwenlang een Spaans kroonjuweel. Op de veiling bracht het meer dan acht miljoen euro op.

Krupp-diamant


Een ander bijzonder sieraad in de collectie van Elizabeth Taylor was de Krupp-diamant, ook wel de ‘Elizabeth Taylor-diamant’ genoemd. Ze kreeg deze vierkante diamant in 1968 cadeau van Richard Burton. Nadat ze dit cadeau had gekregen, was ze bijna nooit meer zonder het sieraad te zien. De 69.42 karaats diamant was eerder in het bezit van de beroemde Duitse familie Krupp. Toen Elizabeth Taylor zag dat de familie de diamant te koop had gezet, wilde ze hem absoluut hebben.

Taj Mahal-diamant


Toen Elizabeth Taylor 40 jaar oud werd, kreeg ze van Richard Burton de ‘Taj Mahal-diamant’ cadeau. Een bijzondere hartvormige steen, afkomstig uit India. Aan beide zijden heeft deze steen Arabische inscripties. Burton kocht het stuk in 1972 van Cartier. Richard Burton liet weten dat hij eigenlijk de echte Taj Mahal cadeau had willen geven, maar dat de kosten voor transport te hoog waren. 

Ongekende opbrengst van veiling van Taylor’s sieraden


Elizabeth Taylor was vooral fan van diamanten. De drie sieraden hierboven zijn nog maar een klein deel van de complete verzameling. In totaal leverde de totale verzameling sieraden, kunst en mode op de veiling na haar dood bijna 110 miljoen euro op. De opbrengsten van de veiling gingen naar door haarzelf opgezette Elizabeth Taylor AIDS Foundation (ETAF) en diverse goede doelen. 

Bron:

Wikipedia

Bekijk onze collectie:

Sieraden