Delen

Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor was een beroemde actrice van Britse afkomst, die in haar jonge jeugd naar met haar ouders naar Amerika vertrok. Ze werd op 27 februari 1932 geboren in Londen en overleed in Los Angeles op 23 maart 2011. Tijdens haar filmcarrière won ze meerdere Oscars en andere filmprijzen voor haar hoofdrol in de film ‘Butterfield 8’ (1960) en ‘Who's Afraid of Virginia Woolf?’ (1966). Taylor’s bijnaam was ‘Liz’, alhoewel ze niet van die naam hield. 

Elizabeth Taylor 1953 Kennisbank Zilver.nl

Elizabeth Taylor 1953

Faam in de internationale filmwereld


Ze groeide op in Groot-Brittannië, maar emigreerde met haar ouders naar Los Angeles in de Verenigde Staten toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Al op 9-jarige leeftijd debuteerde Elizabeth Taylor in haar eerste film: ‘'There's one born every minute'. In de jaren daarna speelde ze in nog veel meer films en groeide ze uit tot een grote naam in de internationale filmwereld. Vooral in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw werd ze erg bekend, overigens niet alleen vanwege haar acteerprestaties, maar ook door haar stormachtige relaties en huwelijken kreeg ze van de roddelpers veel aandacht. 

Elizabeth Taylor in 1969 met een smaragd diamant parure van Bvlgari Kennisbank Zilver.nl al

Elizabeth Taylor met een smaragd parure van Bvlgari, Foto al, The Hollywood Archive

Sieradenverzameling


Elizabeth Taylor was verder niet alleen bekend vanwege haar acteercarrière, maar ook haar grote verzameling sieraden. Vooral grote sieraden hadden haar voorkeur. Haar uitspraak ‘Grote meisjes hebben grote juwelen nodig’, is exemplarisch. Ze had een reputatie als een van de meest bekende juwelenverzamelaarsters ter wereld. Haar favoriete juweliershuis was het Italiaanse Bulgari. Toen ze in 1962 in Rome werkte voor de opnames van de film ‘Cleopatra’, gaf ze aan dat veruit het grootste voordeel daarvan de Bulgari winkel in Rome was. Ze ging regelmatig naar de Via dei Condotti om juwelen uit te zoeken. Dat leverde de salon zelfs de naam ‘Salotto Taylor’ op.

Peervormige parel in Cartiercollier


Veel van haar topjuwelen kreeg ze tijdens haar twee huwelijken met acteur Richard Burton. Hij kocht regelmatig dure prestigieuze sieraden voor haar, wat hun status als glamourkoppel alleen maar versterkte.

Eén van de meest bijzondere en het waardevolste sieraad was een peervormige parel aan een Cartiercollier, dat Elizabeth regelmatig om haar hals droeg. De parel in het collier was eeuwenlang een Spaans kroonjuweel. Richard Burton kocht de parel, la peregrina, in 1969 op een veiling bij Sotheby's in Londen voor 37.000 dollar. Het is één van de mooiste parels ter wereld, deze in de vroege zestiende eeuw opgedoken parel uit de golf van Panama. Elizabeth Taylor liet de parel in opdracht door Cartier bevestigen aan een collier met robijnen en diamanten.

Op de latere veiling, bij Christie's New York in 2011, van de sieraden van Taylor bracht het collier meer dan elf miljoen euro op.

Elizabeth Taylor met het parel en robijn collier Cartier met de antieke Spaanse parel Kennisbank Zilver.nl

Elizabeth Taylor met het Cartier collier met de La Peregrina parel, Fotograaf: Paul Smith Los Angeles 1994.

Krupp-diamant


Een ander bijzonder sieraad in de collectie van Elizabeth Taylor was de Krupp-diamant, ook wel de ‘Elizabeth Taylor-diamant’ genoemd. Ze kreeg deze vierkante diamant in 1968 cadeau van Richard Burton. Nadat ze dit cadeau had gekregen, was ze bijna nooit meer zonder het sieraad te zien. De 69.42 karaats diamant was eerder in het bezit van de beroemde Duitse familie Krupp. Toen Elizabeth Taylor zag dat de familie de diamant te koop had gezet, wilde ze hem absoluut hebben.

De Elizabeth Taylor ring 33 karaat diamant Kennisbank Zilver.nl

De Elizabeth Taylor diamant ring met een diamant van 33 karaat, Bron Christie's New York

Taj Mahal-diamant


Toen Elizabeth Taylor 40 jaar oud werd, kreeg ze van Richard Burton de ‘Taj Mahal-diamant’ cadeau. Een bijzondere hartvormige diamant, die een jonge Indiase prins aan het begin van de 17e eeuw had geschonken aan zijn favoriete vrouw. De jonge prins wordt later een groot heerser Shah Jahan die als zijn vrouw, Mumtaz-i-Mahal, sterft een monument laat bouwen ter herinnering aan haar, de Taj Mahal! 

Aan beide zijden heeft deze diamant Arabische inscripties. Burton kocht het stuk in 1972 van Cartier die het hart hadden verwerkt in een collier. Richard Burton liet weten dat hij eigenlijk de echte Taj Mahal cadeau had willen geven, maar dat de kosten voor transport te hoog waren. 

The Prince of Wales feather broche

In 1987 werd een deel van de juwelencollectie van Wallis Simpson, the Duchess of Windsor, geveild bij Sotheby's in Geneve waaronder de 'Prince of Wales veren broche'. De broche werd gekocht door Elizabeth Taylor, ze was een vriendin van Wallis Simpson. Elizabeth Taylor bewonderde de stijl van Wallis en de broche al jaren en voor haar voelde het alsof de broche voor een tijd bij haar moest zijn. 

De broche maakte ook deel uit van de veiling van de sieraden van Elizabeth Taylor en is voor iets meer dan 1,3 miljoen dollar verkocht.

Mijn persoonlijke favoriet

Mijn moeder leek uiterlijk in haar jonge jaren veel op Elizabeth Taylor, dat hoorde ik vaak van de mensen om ons heen. Mijn moeder zelf was vooral fan van de actrice. Als meisje kende ik Elizabeth Taylor meer van de vele huwelijken, de vele roddels en haar steeds zwakker wordende gezondheid. Toen de catalogus van de sieraden veiling eind 2011 uitkwam heb ik zitten 'smullen', wat een prachtige stukken en de verhalen erachter nog mooier. Mijn favoriete sieraad uit de collectie was de Daisy parure gemaakt door Van Cleef & Arpels bestaande uit een collier, oorclips en een broche. Sieraden in de vorm van madeliefjes volop bezet met gele en witte diamanten en chrysopaas blaadjes.

Madelief parure van Cleef & Arpels Elizabeth Taylor 1993 al Kennisbank Zilver.nl

Elizabeth Taylor in 1993 met de Daisy parure, foto Michael Ferguson

Ongekende opbrengst van veiling van Taylor’s sieraden


Elizabeth Taylor was vooral fan van diamanten. De sieraden hierboven zijn nog maar een klein deel van de complete verzameling. In totaal leverde de totale verzameling sieraden, kunst en mode op de veiling na haar dood bijna 110 miljoen euro op. De opbrengsten van de veiling gingen naar de door haarzelf opgezette Elizabeth Taylor AIDS Foundation (ETAF) en diverse goede doelen. 

Bron:

Wikipedia

Bekijk onze collectie:

Sieraden