Wallis Simpson

Wallis Simpson was een Amerikaanse vrouw, die beroemd werd vanwege haar buitenechtelijke relatie met de toenmalige Britse koning Eduard VIII. De koning deed later zelfs afstand van de troon om met zijn maîtresse Wallis Simpson te trouwen. Het werd het grootste royal-schandaal in de geschiedenis en breed uitgemeten in de pers. In die tijd was Wallis Simpson een echt stijlicoon. Ze kleedde zich altijd elegant en met goede smaak. Ze droeg veel zwart en wit, dat mooi samenging met haar zwarte lokken en bleke huid. Wallis Simpson werd naast haar bijzondere leven ook beroemd vanwege haar exclusieve collectie juwelen.

Wallis Simpson Hertogin van Windsor juwelenverzamelaarKennisbank Zilver.nl

Maîtresse van koning Eduard VIII

Wallis Simpson werd geboren in 1896 in Pennsylvania, Verenigde Staten. Via haar tweede man kwam ze in Engeland terecht, waar ze via via in contact kwam met de Britse kroonprins Eduard. Vrijwel meteen werd ze zijn maîtresse. Simpson was niet van adel, eerder gescheiden en Amerikaans. Hierdoor werd ze met argusogen bekeken. Omdat Eduard toch graag met haar wilde trouwen, moest hij kiezen tussen haar of het koningschap. De koning besloot af te treden en met Wallis Simpson verder te gaan, misschien wel het mooiste liefdesverhaal van de 20ste eeuw.

Juwelen favoriete geschenk

Wallis Simpson kreeg de titel hertogin van Windsor en verbleef samen met haar man in de buurt van Parijs. Opvallend aan hun aanvankelijk geheime relatie was dat koning Eduard haar bedolf onder geld, cadeaus, waardevolle objecten en vooral: juwelen. Hij liet sieraden maken door de beste juwelenhuizen zoals Van Cleef & Arpels, Boucheron en Cartier in Londen en New York. Er wordt verteld dat de betalingen nog wel eens op zich lieten wachten.

Ter gelegenheid van hun 20-jarige huwelijksjubileum vervaardigde Cartier in opdracht van hertog Eduard een hartvormige broche, bezet met diamanten. De kroon bestond uit robijnen. Uniek aan de broche is dat deze in 1957 werd vervaardigd van edelstenen die al in bezit waren van de hertog.  

Cartier broche in opdracht gemaakt voor Wallis Simpson voor het twintig jarig huwelijksjubileum kennisbank Zilver.nl

Veiling in 1987, 45 miljoen

Nadat de Hertog in 1972 overleed behield Wallis Simpson haar titel, Hertogin van Windsor. Al snel ging het bergafwaarts met haar gezondheid zowel fysiek als mentaal. In 1986 overleed de Hertogin in haar huis in het Bois de Boulogne te Parijs.

In 1987 werd een deel van haar juwelencollectie geveild bij Sotheby's in Geneve waaronder de 'Prince of Wales veren broche'. De broche werd gekocht door Elizabeth Taylor, een vriendin van Wallis Simpson. Elizabeth Taylor bewonderde de stijl van Wallis en de broche al jaren en voor haar voelde het alsof de broche voor een tijd bij haar moest zijn. De totale opbrengst van de veiling bedroeg 45 miljoen dollar.

Witgouden verenbroche The Prince of Wales voor Wallis Simpson Kennisbank Zilver.nl

Hoge opbrengst op veiling

In 2010 werden veel juwelen en andere waardevolle objecten uit de collectie van Wallis Simpson in veilinghuis Sotheby's te Londen geveild. De opbrengst daarvan was meer dan 9,4 miljoen euro. De juwelen van Wallis Simpson staan symbool voor een intrigerend liefdesverhaal en het genie van Jeanne Toussaint, destijds het hoofd van de ontwerpafdeling bij Cartier. Alleen al de waarde van deze Cartier-topexemplaren werd geschat op 3,5 miljoen euro. 

Bijzondere sieraden uit de collectie van Wallis Simpson


Uniek in de collectie van Wallis Simpson was een bijzondere panter-armband uit 1952. Deze werd door Eduard aan de hertogin geschonken. Op de veiling werd de armband voor maar liefst 5,3 miljoen euro geveild: het hoogste bedrag dat ooit voor een armband tijdens een veiling werd betaald. Ook een exclusieve flamingo-broche uit 1940 werd voor miljoenen verkocht. 

Symbool voor hun liefde


De juwelen van Wallis Simpson staan symbool voor hun liefdesleven, dat ze op die manier lieten vereeuwigen. Zowel ruim voor als tijdens hun huwelijk speelden juwelen een grote rol. Vooral een armband met kruisbedeltjes was een van haar favoriete sieraden. Ze droeg hem vrijwel altijd. Elk kruisje had een eigen betekenis en was achterop voorzien van een gegraveerde boodschap. De voorzijde van de kruisjes waren voorzien van onder andere diamant, smaragd en andere edelstenen.

Witgouden Cartier armband met kruisjes van Wallis Simpson kennisbank Zilver.nl

Bronnen:

Wikipedia

Sotheby's 

Bekijk ook:

Gouden sieraden

Antieke sieraden