Cartier, een wereldberoemd juweliershuis

Cartier werd in 1847 opgericht door Louis-Francois Cartier, geboren in 1810, die de juwelierszaak van zijn leraar Adolphe Picard kon overnemen aan de Rue de Montorgueuil 31 te Parijs. De jonge Cartier start met het maken van de in die tijd in de mode zijnde sieraden die teruggrijpen naar het verleden: neo-Renaissance, neo-Gothic en neoclassical. Cartier maakte niet alleen maar sieraden, hij verkocht ook objecten in zilver, brons en ivoor, porselein uit Sevres en klokjes.

Hij verhuisde in 1859 naar de prestigieuze 9 Boulevard des Italiens. Zijn roem groeide en de vele beroemdheden mocht hij tot zijn vaste klanten rekenen zoals Keizerin Eugenie, de echtgenote van Napoleon III en grootvorstin Ksenia Aleksandrovna. Ook Prinses Mathilde, dochter van Jerome Bonaparte, Napoleons broer was een groot bewonderaar van Cartier en een vaste klant.

In 1899 verhuist de winkel naar Rue de la Paix waar ook de Romanovs Cartier weten te vinden. In 1874 nam zijn zoon Alfred de zaak over waarna vervolgens zijn zonen Louis, Pierre en Jacques deze weer overnamen in 1899. Dit drietal maakten het merk uiteindelijk wereldberoemd.

Witgouden armband briljant Art Deco van Cartier 1920 Kennisbank Zilver.nl

Cartier Art Deco witgouden armband uit 1920

Parels voor een pand op 5th Avenue

Een fantastisch verhaal: in 1917 verhandelde Piere Cartier een parelsnoer met twee rijen parels voor het pand op 5th Avenue in New York! Louis en Pierre huurden het pand al van Morton F. Plant maar toen de jonge mevrouw Masie Plant verliefd werd op het parelsnoer werd het pand aan ze verkocht voor 100 dollar en het parelsnoer.

Cartier winkel in New York verkregen door een parelsnoer Kennisbank Zilver.nl

De Cartier winkel op 5th Avenue in New York

Het gebruik van platina

Cartier was rond 1860 één van de eerste juwelier die het 'nieuwe' metaal platina ging gebruiken voor zijn sieraden. Hij gebruikte het prachtige, harde witte metaal om diamanten in te zetten. Dit werd altijd met zilver gedaan maar dat had één groot nadeel, het verkleurde na verloop van tijd. Cartier gebruikte platina in het begin alleen voor kleine objecten, aan het eind van de 19e eeuw gebruikte hij het edele metaal ook voor colliers en armbanden.

Cartier horloges

In 1904 vroeg de beroemde luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont aan zijn vriend Louis Cartier om voor hem een klok te maken waarmee hij tijdens het vliegen kon zien hoe laat het was. Louis Cartier ontwierp een klok die met een leren band om de pols gedragen kon worden, het polshorloge was geboren. Hij noemde het horloge de Santos, dit model horloge wordt nog steeds gemaakt door Cartier.

Geschiedenis van Cartier horloge de Santos bij Zilver.nl Kennisbank

De Santos

Cartier, het eerste sieradenmerk ter wereld

Cartier maakte hierna vele horloges die wereldberoemd werden:

  • Cartier Tank ontworpen voor soldaten
  • Pascha het eerste horloge voor dames
  • Roadster voor autocoureurs
  • Cartier Panther, een klein plat horloge

het beroemde panthere decartier Kennisbank Zilver.nl juweliers

 Panthére de Cartier ontworpen door Jeanne Toussaint

De wereldberoemde sieraden van Cartier:

  • De Love armband ontworpen in 1969 in 2016 het meest gegoogelde sieraad in de wereld
  • Trinity ring, drie ringen verwikkeld in elkaar in drie kleuren goud
  • Panthére de Cartier ontworpen door Jeanne Toussaint voor Cartier

Ook de verpakkingen van Cartier, de rode doosjes met opdruk zijn heel geliefd!

Juwelendoosje van Cartier bij Kennisbank Zilver.nl

Cartier op wereldtentoonstellingen

Cartier nam vele malen deel aan de wereldtentoonstellingen en andere exposities die in Parijs werden gehouden. De stand van Cartier stond er in 1867, 1878, 1889 het jaar dat de Eiffeltoren werd gebouwd, 1900, 1925 Art Decoratifs et Industrielles Moderne en in 1937.

Bron: Wikipedia

Bekijk de Horloges van Zilver.nl