Platina

Platina is lichtgrijs of wit van kleur, heeft een hogere dichtheid dan goud en is vrijwel ongevoelig voor invloeden van buitenaf. Sieraden die zijn gemaakt van platina behouden hun glans langdurig en hebben maar heel weinig onderhoud nodig.

Platina, waar komt het vandaan?

Rond 1500 voor Christus werd er voor het eerst melding gemaakt van platina, een metaal dat werd aangetroffen in Panama en Mexico. Ze omschreven het als een bijzonder hard en zilverwit metaal dan niet omgesmolten kon worden. Tegenwoordig komt platina voornamelijk uit Rusland, Zuid-Afrika, Canada, Alaska en Noord-Amerika. 

Platina nugget uit de Fox Gulch, Goodnews Bay, Alaska Kennisbank Zilver.nl juweliers

Platina nugget uit de Fox Gulch, Goodnews Bay, Alaska

Platina, wat kunnen we ermee?

Het toepassingsgebied van het edelmetaal platina is heel breed. Het metaal wordt gebruikt in mobiele telefoons, is nodig voor de productie van glasvezel en wordt toegepast als katalysator. Omdat platina een hypoallergeen materiaal is, wordt het ook gebruikt voor het vervaardigen van chirurgische materialen die langere tijd in het lichaam moeten blijven zitten. 

Platina kruis met briljanten collectie Zilver.nl juweliers

Platina kruis volop bezet met briljanten, Collectie Zilver.nl

Platina in sieraden

 In de tweede helft van de 19e eeuw is de bekende Franse juwelier Cartier één van de eerst die platina herontdekt. Hij gebruikt het om diamanten in te zetten waarvoor hij eerst zilver gebruikte, zilver heeft alleen één nadeel het verkleurt na verloop van tijd. Gezet in platina komen de diamanten en edelstenen nog beter tot hun recht terwijl de zettingen bijna onzichtbaar zijn. Ook in de Belle Epoque en de Art Deco periode is er veel platina gebruikt voor sieraden.

Platina is niet alleen zeldzamer, zuiverder en duurder dan goud, maar ook zwaarder. Sieraden die zijn gemaakt van dit edelmetaal zijn daarom hoger in prijs, maar zeker niet minder geliefd. Sieraden van platina blijven immers goed op kleur en vergelen niet. Daarnaast zijn deze sieraden vrijwel ongevoelig voor krasjes en andere beschadigingen waardoor een goed gemaakt sieraad niet snel dof zal worden. 

Platina sieraden vind je vooral in luxe sieradencollecties. Denk hierbij aan oorbellen, colliers en verlovings- of trouwringen volop bezet met briljanten en edelstenen. Het sterke antiallergische materiaal behoudt zijn vorm en kleur onder vrijwel alle omstandigheden. Om er zeker van te zijn dat het sieraad van platina is gemaakt is het voorzien van een keurteken. PT voor een gebruikt sieraad en PT 950 voor een nieuw ongebruikt sieraad. 

Platina keuren geldig in Nederland Kennisbank Zilver.nl juweliers

Bron Waarborg Gouda

Platina sieraden voor mannen

Het sterke robuuste materiaal platina is niet alleen populair bij vrouwen. Veel mannen kiezen er namelijk voor om een platina sieraad in de vorm van een zegelring of armband te kopen. Trouw- en verlovingsringen van platina zijn heel populair omdat ze een heel leven lang zilverwit zullen blijven in tegenstelling tot een witgoud legering. Naast stoere zegelringen met en zonder stenen zijn er ook manchetknopen en oorbellen van platina materiaal te koop.

De nadelen van platina

Iedere goudsmid die graag met platina werkt weet het. Platina is duur, niet alleen door de hogere prijs bij de inkoop van het edelmetaal, maar ook door de langere bewerkingstijd die nodig is. Platina is een heel hard materiaal en voor het bewerken daarvan is veel tijd en passie nodig. Daar staat echter tegenover dat een goed vervaardig sieraad van platina niet alleen een lust voor het oog is, maar in principe ook een leven lang gedragen kan worden. 

Bekijk ook onze collectie:

Antieke sieraden

Gouden sieraden