Fleur de Lys of Franse Lelie

De fleur-de-lys of Franse lelie is een motief in de heraldiek, waar het logischerwijs vooral in verband wordt gebracht met Frankrijk. De naam fleur-de-lys betekent letterlijk leliebloem terwijl het eigenlijk een gestileerde iris is. De lelie is het symbool van de Maagd Maria, dit is ook de reden dat het motief minder vaak voorkomt in juwelen van protestanse hoven. De associatie van de fleur-de-lys met Frankrijk in het algemeen en het Franse koningshuis in het bijzonder dateert van de kroning van koning Clovis I in 481. Tijdens de kroning zou de Maagd Maria zijn verschenen, die Clovis een lelie overhandigde, terwijl er tevens een vaatje olie uit de hemel zou zijn gevallen, waarmee hij uiteindelijk werd gezalfd. Vanaf dat moment werd de lelie door koningen gebruikt om aan te tonen dat ze hun macht van god zelf hadden gekregen.

Ook Engelse koninginnen namen de fleur-delys in hun wapens op, omdat zij aanspraak maakten op de Franse troon tot 1801, toen zij afstand deden van de claim.

Lees verder in het blog: Fleur-de-lys, altijd een koninklijke uitstraling door Martijn Akkerman

Koningin Mary met de kroon met fleur-de-lys Kennisbank Zilver.nl

Koningin Mary met de basis van de kroon met het fleur-de-lys symbool.

Ook op zilverwerk komt de fleur-de-lys voor

Zilveren vingerhoed met een fleur-de-lys Kennisbank Zilver.nl  Zilveren doos van Frans Zwollo fleur-de-lys Kennisbank Zilver.nl

Zilveren vingerhoed en een zilveren doos van Frans Zwollo met een fleur-de-lys of Franse Lelie.

Bekijk ook onze collectie:

Antieke sieraden

Antiek zilver