Goud is altijd een legering

Zuiver goud is te zacht om te verwerken tot een voorwerp of een sieraad daarom wordt het altijd gemengd met een ander materiaal zoals bijvoorbeeld koper, zilver of palladium. Deze mening noemen we een legering, het voorwerp of sieraad is wel helemaal van het zelfde materiaal. Niet te verwarren met vergulde sieraden, die bestaan uit een basismateriaal met eroverheen een dun laagje goud.

Goudgehalte in karaat

Van de ontstane legering worden de verhoudingen aangegeven in karaten. De oude gehalte aanduiding voor goud, in het Franse 'carat'. 24 Karaat is 100% fijn goud. De karaat was weer verdeeld in 12 grein. Vandaar dat de in 1813 vastgestelde goudgehalten meestal gebroken getallen zijn.

  • 22 karaats = 1e gehalte goud = 916/000
  • 20 karaats = 2e gehalte goud = 833/000
  • 18 karaats = 3e gehalte goud = 750/000
  • 14 karaats = 4e gehalte goud = 585/000
  •  9 karaats = 333/000 heeft in Nederland nog steeds geen officieel goudmerk maar wordt nog steeds beneden het wettelijk goudgehalte genoemd.

In Nederland worden de meeste gouden sieraden gemaakt in 14 karaats goud maar bijvoorbeeld in Italie werkt men vooral met 18 karaats goud. In Engeland werd en wordt nog veel gewerkt met 9 karaat goud, vanaf 1854 heeft het daar zijn eigen gehaltemerk. Sieraden en voorwerpen gemaakt van 22 en 20 karaats goud komen weinig voor omdat ze erg kwetsbaar zijn en eigenlijk te zacht om te verwerken.

Is een sieraad over voorwerp met een hoger goudgehalte meer waard?

Als u, uw gouden sieraden wilt laten smelten dan bepaalt inderdaad het gehalte de smeltwaarde, hoe meer goud in de legering hoe hoger de prijs. Maar als u een mooi sieraad heeft dan zijn er veel meer waardebepalingen dan alleen het goudgehalte en stijgt de waarde ook ver boven de goudprijs.

Hoe herken ik een goudmerkje

In Nederland is het wettelijk verplicht om al het goud en zilver te laten keuren en te voorzien van een geldig keur. Een goudkeur is vaak een heel klein merkje met daarin het getal van het gehalte/karaat. In het buitenland neemt men vaak genoegen met alleen een getal zoals 750 of 585.

Geldige goudkeuren, goudgehaltes Zilver.nl

Koop of bestel uw gouden sieraden altijd bij een betrouwbaar adres

Buitenlandse websites zijn niet zoals Nederlandse juweliers of webshops verplicht hun als goud aangeboden sieraden te laten keuren door de Nederlandse waarborg. Hierdoor worden veel vergulde sieraden aangeboden als goud. Pas goed op en koop uw gouden voorwerpen en sieraden bij een betrouwbaar adres!

Meer weten over zilver- en goudkeuren kijk in onze zilverkeurendatabase

Bekijk onze collectie gouden sieraden

en onze grote collectie oorbellen goud

Lees ook in ons blog:

9 Karaats wat... goud of? Er moet me toch iets van het hart

Goud een bijzonder edelmetaal

Legeringen en gehaltes in goud en zilver