Delen

Hematiet

Hematiet is een edelsteensoort met een ijzerachtige zilveren kleur. Kenmerkend aan de ruw gewonnen steen zijn de donkerrode randen, wat de steen ook wel de naam ‘bloodstone’ heeft opgeleverd. Letterlijk vertaald betekent hematiet ook ‘bloedsteen', afgeleid van de Griekse woorden ‘haema’ en ‘lithos’ (bloed en steen). Vooral wanneer hematiet wordt bewerkt en geslepen krijgt deze naam echt betekenis: het koelwater kleurt rood.

Gepolijst hematiet is ondoorzichtig en heeft een staalgrijze kleur met een hoge (metaal)glans. Hematiet wordt soms ook wel de zwarte diamant genoemd. Van donkere hematiet worden mooie gefacetteerde sieraden gemaakt. Wanneer hematiet rond geslepen wordt, noemt men een sieraad ook wel een ‘zwarte parel’.

Geschiedenis van hematiet


De geschiedenis van hematiet gaat terug tot in de Klassieke oudheid. Vanwege de zilverkleurige glans en reflecties werd de steensoort zelfs als spiegel gebruikt. Bij opgravingen zijn hematietspiegels gevonden in onder meer Egypte, Griekenland en Midden-Amerika ten tijde van de Maya's. Hematiet is een belangrijk ijzererts en staat bekend als de nationale steen van zowel het land Zweden als de staat Alabama in de Verenigde Staten.

Wereldwijd gewonnen


Het mineraal hematiet komt wereldwijd voor en bestaat voor 70 procent uit ijzer. Het wordt gewonnen in de Eifel en de Harz in Duitsland, in Engeland, België, Zwitserland en op het Italiaanse eiland Elba. Ook Algerije beschikt over grote voorraden. Overigens wordt tegenwoordig meer dan de helft van de wereldvoorraad hematiet gewonnen in China en Brazilië. Interessant is dat hematiet op Mars verantwoordelijk is voor de typische rood-oranje kleur van de planeet.

Hematiet van de Gotthard Pass, Zwitserland Kennisbank Zilver.nl

Hematiet van de Gotthard Pass, Tessin te Zwitserland

Hematiet populair in sieraden


Sinds de Middeleeuwen wordt hematiet gebruikt in sieraden, zoals ringen, armbanden en broches. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw werd het een zeer geliefd materiaal voor juwelen en sieraden. Daarnaast werd hematiet vaak verwerkt in rozenkransen en rouwsieraden.

Tot op de dag van vandaag is hematiet een veelgebruikt materiaal in sieraden. Het is bovendien niet alleen een mooie steen, maar wordt ook gezien als een goede talisman. Vooral als gefacetteerde edelsteen is hematiet favoriet. Hematiet wordt ook gebruikt als polijstmiddel. In de Steentijd werd hematiet gebruikt als pigment voor rotstekeningen en als lichaamsbeschildering. Het winnen van hematiet is een van de eerste mijnbouwactiviteiten van de mens.

Uniek als kubusvorm in oorbellen en armbanden


Hematiet is tegenwoordig veel te vinden in elegante oorbellen en armbanden. Hematiet wordt veel verwerkt tot een kubusvorm. Hematiet GeoCubes, bijvoorbeeld in combinatie met rode Swarovski® Crystals. In de ontwerpen van Carola Eckrodt, Coeur de Lion, is het mineraal hematiet het onderscheidende kenmerk. Bekijk hiervoor haar complete GeoCUBE collectie. Deze sieraden zijn handgemaakt in Duitsland. Hematiet komt mooi tot zijn recht in colliers, zeker in combinatie met zilveren details.

Geo Cubes van Hematiet Kennisbank Zilver.nl

Hematiet Geo Cubes van Coeur de Lion, Collectie Zilver.nl

Geneeskrachtige werking


Het dragen van hematiet heeft volgens veel mensen een helende werking. Het kan op het lichaam worden gelegd op plaatsen waar een slechte circulatie bestaat. Ook hebben veel mensen baat bij kramp, hartkloppingen en rugpijn. Hematiet bevordert de opname van ijzer en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Het dragen van hematiet is goed voor het zelfvertrouwen en bevordert de wilskracht. Het helpt bij de concentratie.

Bekijk de collectie:

Sieraden