Koning Willem Alexander

Willem Alexander is het oudste kind uit het huwelijk tussen koningin Beatrix en prins Claus. Hij werd geboren in 1967 en volgde zijn moeder Beatrix op als koning van Nederland. In 2002 treedt hij in het huwelijk met de uit Argentinië afkomstige Máxima Zorreguieta. In totaal krijgen Willem Alexander en Máxima drie kinderen: in 2003 Catharina-Amalia, Alexia in 2005 en Ariane in 2007. Sinds 2019 woont het gezin in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, nadat zij vanaf 2003 in de Eikenhorst op landgoed de Horsten in Wassenaar hebben gewoond. Koning Willem-Alexander vervulde voordat hij koning werd een aantal functies en werkzaamheden op het gebied van ICT, waterbeheer, infrastructuur, sport en defensie.

Willem Alexander geeft graag cadeaus


Koning Willem Alexander geeft Koningin Máxima graag sieraden en juwelen cadeau. Deze sieraden behoren voor haar tot haar meest dierbare bezit. Bij elke geboorte van één van haar drie dochters, kreeg ze een prachtig juweel cadeau. Ze kreeg een ring met robijn bij de geboorte van Amalia, een oranje-rode edelsteen bij de geboorte van prinses Alexia en een ring met diamanten bij de geboorte van prinses Ariane. Het is de emotionele waarde die ze tot haar meest dierbare sieraden maakt. 

Ook draagt Koningin Máxima graag oude juwelen van het koninklijk huis. Met haar afwijkende smaak doorbreekt ze tradities en is ze van invloed op het modebeeld in Nederland en daarbuiten. Máxima is op dat gebied een echte trendsetter en draagt andere sieraden dan men van koninginnen in Nederland gewend was. Vooral haar eigen Zuid-Amerikaanse cultuur en smaak is terug te zien in de sieraden die ze draagt. 

Favoriete juwelen

Ook draagt Máxima graag juwelen die soms al eeuwenlang in het bezit zijn van de Oranjes. Ze is zelfs gezien met een juweel dat al op foto’s van koningin Emma terug te zien is. Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander was een diadeem van Anna Paulowna haar favoriet, maar was het aangepast door het pluimpje te vervangen door een hanenkam. Ook is Máxima gezien met de juwelen die door koningin Juliana bij haar inhuldiging zijn gedragen. De originele robijnen liet ze vervangen door gele of blauwe stenen. 

Daarnaast haalt Máxima veel plezier uit het zelf kopen van sieraden en juwelen. Eén van haar favorieten is de Mellerio Papure juwelenset. Oorspronkelijk was deze set ontworpen voor koningin Emma. De set bestaat uit een ketting, tiara, een armband en zowel kleine als grote broche.

Ringen cadeau bij verloving en trouwen

Ook ter gelegenheid van hun verloving kreeg Máxima van Willem Alexander een ring cadeau, van platina. De ring is bezet met een ovale oranjekleurige diamant. Aan beide zijden heeft de ring emerald geslepen diamanten, ingesloten tussen twee banden met briljant geslepen diamanten. De trouwringen van Willem-Alexander en Máxima zijn wat eenvoudiger, 2,5 millimeter breed en eveneens van platina, maar zonder edelstenen of diamanten. Deze trouwringen zijn een cadeau van Juan Zorreguieta, de broer van Máxima.