Koningin Victoria

Alexandrina Victoria van Hannover was van 1837 tot 1901 koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze zat maar liefst 63 jaar op de troon, een record dat in 2015 werd gebroken door koningin Elizabeth II. Haar regeerperiode is over heel de wereld bekend als het victoriaans tijdperk. 

Jonge Koningin Victoria Kennisbank Zilver.nl

Jonge koningin Victoria geschilderd door Franz Xaver Winterhalter 1805-1873. (bron Wikimedia )

Van prinses tot koningin

Koningin Victoria werd geboren in Kensington Palace, op 24 mei 1819. Ze was de dochter van de vierde zoon van koning George III: Eduard August van Kent. Hij trouwde met prinses Victoria van Saksen-Coburg-Saalfeld en samen kregen ze één kind. Het was nooit de bedoeling geweest dat Victoria koningin zou worden, maar toen koning George IV overleed, ging de kroon naar zijn jongere broer: de vader van Victoria. Hij was inmiddels al overleden, waardoor Victoria koningin van het Verenigd Koninkrijk werd toen ze slechts achttien jaar oud was

Een koningin met een mening

Doordat Victoria niet was voorbereid op het leven van een koningin, liet ze zich in het begin vooral leiden door adviseurs. Later kwam daar verandering in, toen ze een duidelijke en starre mening kreeg. Zo maakte ze geen vrienden vanwege haar grote voorkeur voor de Anglicaanse Kerk. Daarnaast nam ze alleen liberale werknemers in dienst. Tijdens haar regeerperiode ging het goed met het Verenigd Koninkrijk. Dankzij de industriële revolutie groeide de economie en het Britse rijk kreeg er steeds meer koloniën bij. 

Koningin Victoria trouwt met haar neef prins Albert van Saksen-Coburg

Op 10 februari 1840 trouwt Victoria met haar neef Albert van Saksen-Coburg in de Koninklijke Kapel van St. James's Palace te Londen. Het huwelijk was een succes, het stel was dol op elkaar, ze kregen maar liefst 9 kinderen. Hun eerstgeborene was een dochter, kroonprinses Victoria Adelaide Mary Louise, later de Princess Royal. Een jaar later werd hun eerste zoon Albert Eduard geboren, de kroonprins.

Koningin Victoria en Prins Albert met 5 van hun kinderen geschilderd door Franz Xaver Winterhalter Kennisbank Zilver.nl

Koningin Victoria en prins Albert en 5 van hun kinderen geschilderd door Franz Xaver Winterhalter. (bron Wikipedia)

In 1942 maakten Victoria en Albert hun eerste treinreis, een bijzondere gebeurtenis. Hierna konden vele welgestelden ook reizen gaan maken met de trein en luxe souvenirs meenemen voor de achterblijvers. Uit deze periode komen we veel Engels en Nederlands zilver tegen waarop het woord souvenir is gegraveerd.

In 1861 stierf Albert op 42 jarige leeftijd vrij plotseling aan buiktyfus. Het overlijden van haar zo geliefde man was een enorme klap voor koningin Victoria, ze nam een lange periode om te rouwen en droeg de rest van haar leven zwarte kleding. In deze periode werden de rouwsieraden opnieuw zeer veel gedragen.

Nog een liefdesgeschiedenis 

Er is een verhaal dat vertelt dat de rouwende koningin zeer gehecht was aan haar Schotse knecht John Brown. Een liefdesgeschiedenis of zelfs een geheim huwelijk wordt er verteld. Wat in ieder geval waar is, is dat de koningin werd begraven met in haar kist aan de rechterkant een kledingstuk van Albert en aan de linkerhand een pluk haar van Brown. Over deze liefdesgeschiedenis is zelfs een film gemaakt: Mrs. Brown.

Koningin Victoria stierf op 81 jarige leeftijd in 1901.

De verlovingsring van koningin Victoria

Haar hele leven droeg Victoria trendsettende juwelen die nog altijd het Victoriaans tijdperk weerspiegelen. Dat begon bij de iconische verlovingsring die ze van haar toekomstige man Albert kreeg. Voor het Victoriaanse tijdperk waren verlovingsringen zeldzaam maar tijdens het bewind van Koningin Victoria nam de vraag ernaar toe. Deze verlovingsring van koningin Victoria had de vorm van een slang, met robijnen ogen, diamanten voor de bek en haar geboortesteen: smaragd in het midden. De slang is het oud Romeinse symbool voor eeuwige liefde. Heel veel jonge vrouwen droomden ervan om een soortgelijke ring met diamanten te bezitten. Verlovingsringen kwamen in de mode.

18 Karaats gouden verlovingsring van koningin Victoria Kennisbank Zilver.nl

Tijdens haar bruiloft kreeg ze een broche met saffier en briljant. In de rest van haar leven liet Victoria vooral sieraden maken die haar levensfases onderstreepten. Sierlijke Schotse designs toen ze naar de Schotse hooglanden verhuisde en persoonlijke medaillons om de dood van haar man te herinneren.

De kleine kroon van koningin Victoria

Het bekendste juweel van koningin Victoria is misschien wel het kleine kroontje. Het kleine kroontje met een diameter van ongeveer 10 cm is in 1870 gemaakt door juwelier Garrard. Het kroontje is bezet met 1100 diamanten. Door zijn kleine afmeting en het lichte gewicht was het de favoriete kroon van koningin Victoria.

Koningin Victoria met haar kleine favoriete kroontje Kennisbank Zilver.nl

Koningin Victoria met haar kleine diamanten kroontje, het kroningscollier met de bijpassende oorbellen en de Koh-i-Noor diamant.

Lees ook in het blog van Zilver.nl:

Victoriaanse sieraden een eerbetoon aan Koningin Victoria

Recordbedrag voor "oude" onderbroek Koningin Victoria

Bekijk ook de collectie van Zilver.nl:

Antieke sieraden