Lady Diana, Lady Di, Prinses Diana, the people's princess

Lady Diana, ook wel bekend als ‘Lady Di’, was van 1981 tot 1996 de eerste echtgenote van de Britse kroonprins Charles. Diana, prinses van Wales, is de moeder van de bekende prinsen William en Harry. Diana Frances Spencer, zoals haar volledige naam luidde, werd op 1 juli 1961 geboren in Sandringham in het Verenigd Koninkrijk. Diana was de derde dochter van de graaf van Spencer. Na in Norfolk en Kent naar de kostschool te zijn gegaan, vertrok ze voor het laatste jaar van haar opleiding op 16-jarige leeftijd naar het Institut Alpin Videmanette in Rougemont (Zwitserland).

Relatie met prins Charles


Toen Lady Diana 19 jaar oud was, kwam ze in contact met prins Charles, die tot voor kort een relatie had gehad met haar oudere zus. In juli 1981 traden Lady Diana en prins Charles met elkaar in het huwelijk in de St Paul's Cathedral in Londen. De juwelen, pracht en praal tijdens deze gelegenheid maakten het tot een waar sprookjeshuwelijk. In haar tijd als vrouw van prins Charles werd ze ontzettend populair. In totaal kreeg Lady Diana twee kinderen: prins William (1982) en prins Harry (1984). 

Lady D, Princess Diana, Lady Diana Kennisbank Zilver.nl

Lady Diana wordt geliefd en populair


Lady Diana genoot vooral bekendheid door haar steun aan vele goede doelen. Ze was erg actief in het bestrijden van ziektes zoals aids en lepra, maar ging ook de strijd aan tegen de heersende vooroordelen over deze aandoeningen. Ook haar steun voor de dierenbescherming en campagnes tegen het gebruik van landmijnen leverde haar veel positieve aandacht op. De combinatie van haar karakter en stijlvolle voorkomen, leverde haar zowel in binnen- als buitenland een grote populariteit op. 

Desondanks hield haar huwelijk met prins Charles geen stand. Na 11 jaar leefde het stel apart, waarna een scheiding onvermijdelijk was. Lady Diana kwam hierdoor in de media onder een vergrootglas te liggen en werd voortdurend gevolgd door de roddelpers. Ook na haar scheiding van Charles werd dat niet minder. Integendeel, haar nieuwe relaties kregen veel aandacht. 

Auto-ongeluk Lady Diana zorgt voor schokgolf


Lady Diana stierf eind augustus 1997 ten gevolge van een auto-ongeluk in Parijs. Op dat moment werd de auto waarin zij met haar toenmalige vriend, bodyguard en chauffeur zat, op hoge snelheid achtervolgd door fotografen van de roddelpers. In het Verenigd Koninkrijk was de dood van Lady Diana een grote klap, die een maatschappelijke discussie over de invloed van de roddelpers tot gevolg had.

Lady Diana’s sieraden


‘The people’s princess’, zoals Lady Diana ook werd genoemd, stond naast haar hart voor goede doelen ook bekend door haar stijlvolle voorkomen. Ze maakte bijvoorbeeld gebruik van een uitgebreide collectie juwelen en sieraden van de collectie van de Windsors. De 
Queen Mary's Lovers Knot-tiara, Koning Faisal-collier, Queen Mary's smaragden choker en de Prince of Wales feathers-broche en -hanger zijn hiervan enkele voorbeelden. 

Ook was Lady Di in het bezit van een groot aantal persoonlijke juwelen. Een verlovingsring is daarvan een van de meest bekende voorbeelden. Het is een saffieren ring van juwelier Garrard. De ring bestaat uit een ovale Ceylon saffier van 12 karaat, met 14 diamanten in 18-karaats witgoud.

Opvallend is dat Kate, de vrouw van Lady Diana’s zoon William, dezelfde saffieren ring, maar ook oorbellen en een armband van Lady Di heeft gedragen. Lady Diana droeg graag haar amethisten juwelenset, pareloorbellen en parelarmbanden. Ook is ze regelmatig gezien met vlinderjuwelen en een gouden slavenarmband.

Bekijk de collectie van Zilver.nl:

Sieraden

Gouden saffier sieraden

Gouden parel sieraden