Lapis Lazuli

Lapis Lazuli, een hemelse steen

De naam lapis lazuli is al heel oud, lapis is een naam voor steen en lazuli staat voor de hemel. Het is dus wel zeker dat de naam is afgeleid van de intens blauwe kleur die de mooiste kralen en stenen hebben. In tegenstelling tot veel andere edelstenen bestaat lapis lazuli uit meer dan één mineraal en wordt daarom als rotsgesteente gezien. Lapis lazuli heeft een hardheid op de schaal van Mohs 4-6. Een lapis lazuli is meestal cabochon geslepen of als kraal voor een collier, er worden ook siervoorwerpen van geslepen.

Lapis Lazuli in de kennisbank van Zilver.nl

De geschiedenis van de lapis lazuli

Lapis Lazuli is sinds de Egyptische tijd gebruikt voor sieraden en om siervoorwerpen van de maken. In die tijd was de steen kostbaar en schaars.

Als in 1925 Howard Carter, op 10 oktober, de grafkamer van Toetanchamon bereikt ziet hij het gouden masker van het gezicht van Toetanchamon voor het eerst. Het gouden masker weeft 11 kilo en toont de jonge farao, zijn zwarte ogen zijn aangezet met brede strepen khol van lapis lazuli, net als zijn wenkbrauwen. In de rest van het masker is ook veel blauw te zien maar dit is emaille, waarschijnlijk door de schaarste van de edelsteen.

Lapis lazuli wordt ook verschillende keren in de bijbel genoemd en werd in diverse beschavingen gebruikt. Hij werd door zijn kleur in vele talismannen gebruikt als symbool voor de hemel. Net als saffier werd lapis lazuli door vele culturen gezien als een steen die staat voor kuisheid. 

Vindplaatsen van Lapis Lazuli

De belangrijkste vindplaats van lapis lazuli is Badakhschan in Afghanistan. Lapis lazuli wordt ook gewonnen in Chili en Argentinië. Kleine hoeveelheden van de edelsteen worden gewonnen in Rusland, Mongolië, Italië, Amerika, Canada, Birma en Pakistan.

Bekijk ook onze collectie:

Gouden sieraden

Zilveren sieraden