Maria Antonia Josepha Johanna werd in 1755 geboren in Wenen, maar is vooral een bekende Française. Toen ze slechts veertien jaar oud was trouwde ze met Lodewijk August, die vier jaar later koning van Frankrijk zou worden, Lodewijk XVI. Hierdoor bracht Marie Antoinette het grootste deel van haar leven in Versailles door, een leven vol weelde, feestjes en prachtige juwelen maar ook met intriges, roddels en jaloezie. Dat leven koste haar helaas de kop!
Marie Antoinette, de laatste koningin van Frankrijk, Collectie het Louvre.
Marie Antoinette had weinig interesse in politiek en cultuur, al gaf ze wel regelmatig advies aan haar man. De rest van de tijd hield ze zich vooral bezig met de leukere dingen in het leven: entertainment. Ze zorgde voor leven in Versailles, met grote bijeenkomsten waar acteurs, dansers en muzikanten al haar gasten vermaakten. Er werd uitbundig gegeten en alle delen van het paleis werden met peperdure decoraties aangekleed. Hetzelfde gold voor Marie Antoinette: zij kocht alleen de beste jurken, de mooiste juwelen en de duurste schoenen.
Koningin Marie Antoinette, collectie Het Louvre Parijs.
In museum het Louvre te Parijs staat de reisnécessaire van Marie Antoinette tentoongesteld. Een houten kist met beslag met in het midden het monogram van Marie Antoinette. Als de kist opengaat komt er een werkelijk prachtige compacte nécessaire tevoorschijn van onder andere zilver en porselein. In de binnenruimte een groot assortiment aan voorwerpen die nodig zijn op reis! Een porseleinen trekpotje met bijpassende kopjes wederom met het monogram, een zilveren beddenpan, een zilveren lampetstel, een tafelbel, een vijzel, parfumtrechter, een kandelaar en nog veel meer. Als deze kist toch eens kon praten!
Reisnécessaire 1787-1788 van Marie Antoinette is te zien in het Louvre.
Aan het sprookje van Marie Antoinette kwam al snel een einde. De Franse Revolutie laaide op en het luxe bestaan in Versailles werd door het volk bekritiseerd. Er gingen steeds meer geruchten rond. Zo zou de koningin hebben voorgesteld dat de armen van Frankrijk maar cake moesten eten, toen ze hoorde dat ze nauwelijks geld hadden voor brood. De koning en koningin werden gevangengenomen, waarna er een oneerlijk proces volgde. Het lot van Marie Antoinette was bezegeld: ze werd onthoofd door middel van een guillotine.
Collectie Het Louvre.
Een koningin met een voorliefde voor glimmende sieraden heeft natuurlijk een spectaculaire collectie opgebouwd. Vlak voor haar dood stuurde Marie Antoinette haar kostbare bezittingen naar haar familie in Oostenrijk, waar haar sieraden eeuwenlang bewaard zijn gebleven. In de collectie zijn weelderige parelsnoeren te vinden, met diamant bezette broches in strik- of druppelvormen en grote colliers met bloemendesigns. De koningin wilde graag opvallen, wat haar sieradencollectie perfect weerspiegelt.
Lees ook in ons blog: Marie Antoinette: een sprookje zonder happy end
Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: