Marie Antoinette

Maria Antonia Josepha Johanna werd in 1755 geboren in Wenen, maar is vooral een bekende Française. Toen ze slechts veertien jaar oud was trouwde ze met Lodewijk August, die vier jaar later koning van Frankrijk zou worden. Hierdoor bracht Marie Antoinette het grootste deel van haar leven in Versailles door, met een leven vol weelde, feestjes en prachtige juwelen. Dat kwam haar helaas duur te staan.

Een luxe levensstijl

Marie Antoinette had weinig interesse in politiek en cultuur, al gaf ze wel regelmatig advies aan haar man. De rest van de tijd hield ze zich vooral bezig met de leukere dingen in het leven: entertainment. Ze zorgde voor leven in Versailles, met grote bijeenkomsten waar acteurs, dansers en muzikanten al haar gasten vermaakten. Er werd uitbundig gegeten en alle delen van het paleis werden met peperdure decoraties aangekleed. Hetzelfde gold voor Marie Antoinette: zij kocht alleen de beste jurken, de mooiste juwelen en de duurste schoenen. 

De Franse Revolutie

Aan het sprookje van Marie Antoinette kwam al snel een einde. De Franse Revolutie laaide op en het luxe bestaan in Versailles werd door het volk bekritiseerd. Er gingen steeds meer geruchten rond. Zo zou de koningin hebben voorgesteld dat de armen van Frankrijk maar cake moesten eten, toen ze hoorde dat ze nauwelijks geld hadden voor brood. De koning en koningin werden gevangengenomen, waarna er een oneerlijk proces volgde. Het lot van Marie Antoinette was bezegeld: ze werd onthoofd door middel van een guillotine.

De juwelen van Marie Antoinette

Een koningin met een voorliefde voor glimmende sieraden heeft natuurlijk een spectaculaire collectie opgebouwd. Vlak voor haar dood stuurde Marie Antoinette haar kostbare bezittingen naar haar familie in Oostenrijk, waar haar sieraden eeuwenlang bewaard zijn gebleven. In de collectie zijn weelderige parelsnoeren te vinden, met diamant bezette broches in strik- of druppelvormen en grote colliers met bloemendesigns. De koningin wilde graag opvallen, wat haar sieradencollectie perfect weerspiegelt.