Mosagaat

De steen 'mos-agaat' behoort tot de familie van de kwartssoorten.

Het is een half-edelsteen. Mosagaat wordt gezien als een aparte soort, niet als een kleurvariant van de agaat. Het materiaal heeft dan ook niet de strepen waaraan je een agaat over het algemeen herkent.
Verreweg de meeste mosagaten zijn groen, de kleur doet aan mos denken. De steen heeft een witte ondergrond en vertoont daarnaast verschillende kleuren, dit wordt veroorzaakt door uitlopers (dendrieten) in het materiaal. Een andere naam voor deze half-edelsteen is Dendritisch agaat. Het is een natuurproduct, daarom verschilt de tint en de 'sluiering' van steen tot steen. 


Van mosagaat wordt wel gezegd dat het materiaal een rustgevende en aardende werking heeft op degene die de steen bij zich draagt. Het zou stabiliteit en rust brengen en helpen tegen angsten en twijfels. Eigenlijk staat iedere groene steen bekend om een rustgevende werking, deze overtuiging komst oorspronkelijk uit de Chinese cultuur. 


Mosagaat wordt vaak glad gepolijst, maar soms ook 'ruw' verkocht als losse steen. 
Verwerkt in een sieraad is het, net als jade, een prijsvriendelijk alternatief voor bijvoorbeeld smaragd. Zéker in bepaalde groentinten. De groene steen laat zich in vele vormen fatsoeneren en staat zowel mooi in een gouden als een zilveren zetting. Soms wordt mosagaat als een losse hanger gedragen, bijvoorbeeld een druppelvorm.