Oorbellen worden al eeuwen door zowel mannen als vrouwen gedragen in- en aan de oren.
Al 2500 jaar voor Christus droegen vrouwen half ronde gouden oorbellen. In de Bijbel schenkt Isaac de zoon van Abraham zijn verloofde Shanf gouden oorbellen. Door de eeuwen heen was de betekenis van het dragen van oorbellen verschillend. In Egypte droegen alleen rijke mannen van hoge klasse oorbellen. Bij de Grieken en Romeinen werden oorbellen gezien als sieraden voor de lagere klasse zoals slaven.
Bekijk de grote collectie oorbellen van Zilver.nl
Vrouw met parelsnoer en pareloorbellen, Thomas Frye 1760-1762, Collectie Het Rijksmuseum
Regel 1 van de stijlanalyse: Ga nooit zonder oorringen de deur uit. Deze regel gaat bij Zilver.nl zeker op want wij zijn dol op oorbellen!
Stylisten zijn het over een ding eens: het is een goed idee om altijd oorbellen te dragen. Dankzij oorjuwelen trek je de aandacht naar je gezicht en naar je ogen. Hierdoor krijg je een mooie en zelfverzekerde blik en uitstraling. Ga je zonder oorbellen de deur uit, dan is de kans groot dat je minder opvalt. Het is zoals het gebruik van basis make-up zoals mascara.
Er bestaan heel wat soorten oorjuwelen. In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillen en mogelijkheden. Bovendien kun je deze juwelen ook op verschillende manieren afsluiten. Zelfs zonder gaatjes in je oren kun je deze juwelen dragen.
Er bestaat heel wat verschillende terminologie voor de juwelen die je in je oor draagt. Denk maar aan een oorring, oorhangers, oorjuwelen of creolen.
Misschien vraag je je trouwens af waar de term “oorbel” vandaan komt. We kunnen je alvast een tipje van de sluier oplichten en vertellen dat er een link is met een koebel. Om het volledige verhaal te vertellen: Zwitserse meisjes droegen destijds kleine koebelletjes als sieraden in hun oren. Omdat dit type van oorjuwelen bijzonder populair werd, begonnen veel mensen over oorbellen te spreken als ze eigenlijk ook een oorring bedoelden.
Zoals alle juwelen, hebben oorbellen een rijke geschiedenis. Bovendien vertelt deze geschiedenis een verhaal op verschillende manieren. Zo heb je de kunsthistorische aspecten, waarbij je ontwikkelingen en stijlen van oorjuwelen bestudeert. Zo bestuderen kunsthistorici dan de veranderingen in vormgeving en het gebruik van materialen doorheen de geschiedenis heen.
Daarnaast vertellen de klassieke oorbellen ook iets over de tijd waarin mensen leefden. In bepaalde periodes waren oorjuwelen volledig niet gewenst of niet in de mode of moeilijk te combineren met de kledingstijl denk daarbij aan de grote kragen, terwijl ze in andere periodes prominent in de kijker staan. Er zijn ook wereldwijd veel culturele verschillen met betrekking tot de betekenis van de juwelen. Want inderdaad, een oorbel is meestal niet zomaar een juweel, het is ook een bepaalde uiting van een cultuur. Dus ken je wat over juwelen en oorjuwelen in het bijzonder, dan weet je meestal ook wel wat over de cultuur van een volk of een land te vertellen.
Om te beginnen nemen we eerst eens een duik in de geschiedenis van de oorbel. Er bestaan oude geschreven bronnen die verwijzen naar oorjuwelen. Denk bijvoorbeeld maar aan de Bijbel. Daarin smelt Aaron, de broer van Mozes, gouden oorbellen met als bedoeling er het gouden kalf mee te maken. Het feit dat er verwezen wordt naar gouden oorbellen, geeft te kennen dat dit toen een symbool van luxe en rijkdom was, dat niet voor iedereen weggelegd was. Het is evenwel niet zo dat een oorring altijd een symbool is van rijkdom. In het Romeinse Rijk droegen slaven ook een oorring. Dit was vaak om hen te identificeren. En ze waren niet bepaald uit goud gemaakt.
Naast Bijbelse verwijzingen, zijn er ook bewijzen in de vorm van mummies dat de Egyptenaren vertrouwd waren met deze juwelen. Archeologen ontdekten toen gaatjes in de oren van de gemummificeerde farao's.
De eerste echte oorjuwelen die bewaard zijn gebleven in de geschiedenis, kennen we van de Minoïsche beschaving (3000 tot 1200 voor Christus). De Minoïsche beschaving was een echte bloeiperiode als het op oorbellen aankwam. Het meest bekend zijn de gouden ringen uit deze periode.
In de loop van de geschiedenis hebben oorjuwelen bloeiperiodes en minder bloeiende periodes gekend. Zo zijn de Middeleeuwen een typische periode waarin er niet veel belang gehecht werd aan het dragen van oorjuwelen. De reden hiervoor was eenvoudig. De meeste mensen droegen hun haar lang, en de oren waren bedekt, waardoor er weinig ruimte was om te pronken met elegante oorhangers of andere oorjuwelen.
In de dertiende eeuw werd het prikken van gaatjes in de oren zelf door de kerk verboden.
De zestiende eeuw is wat het gebruik van oorjuwelen betreft een kentering. De Gouden Eeuw in Nederland heeft op dit vlak zijn naam zeker niet gestolen. Zowel vrouwen als mannen pakten graag uit met sierlijke en opvallende oorhangers. Denk bijvoorbeeld ook maar aan bekende afbeeldingen van Shakespeare of Francis Drake in Engeland.
Dat gouden oorbellen binnen het bereik van de gegoede klasse kwamen, was te danken aan de ontdekkingsreizen en de opkomst van de koloniale mogendheden die een handel in edele metalen tot stand brachten. Deze periode is ook bekend om zijn vele oorbellen met edelstenen. Diamanten oorbellen, of lange oorbellen met andere edelstenen, het kon allemaal in de zestiende eeuw. Oorbellen met diamanten waren evenwel enkel voor de top elite van de samenleving weggelegd. Gewoon even bij je juwelier een zilveren oorbel kopen kon nog niet.
Ook de pareloorbel was in deze tijd zeer populair, oorbellen met een grote barok parel werden door zowel mannen als vrouwen gedragen.
Uit deze tijd stamt ook het beeld van de zeelui die opvallen met hun typische gouden oorbel. Een gouden oorring is het symbool bij uitstek van een kapitein, maar ook van een piraat. Er ligt zeker een vorm van esthetiek hierbij aan de basis, waarbij deze personen indruk wensten te maken met hun juwelen. Een andere reden waarom zeevaarders een gouden oorring droegen was meer symbolisch. Stel dat je als zeeman ergens stierf op verplaatsing, dan was de ongeschreven wet dat men je begrafenis moest betalen met de prijs die je oorring waard was.
De oorbellen in de 18e eeuw zijn opvallend, vaak groot en bezet met flinke edelsten en parels. Het zetwerk oogt vaak wat grof maar dat was niet belangrijk het ging vooral om de vorm en de schittering van de stenen en parels.
Oorbellen maakten vaak ook onderdeel uit van een parure, een sieradenset die kon bestaan uit verschillende soorten sieraden die bij elkaar pasten.
Aan het eind van de 19e eeuw werd het prikken van gaatjes in de oren weer gezien als iets onzedelijks. De vraag naar oorclips en oorbellen met een schroefsysteem dat aangedraaid werd tegen het orden werden populair. In deze periode zijn heel veel oorbellen vermaakt tot broches, heel erg zonde!
Vanaf het begin van de twintigste eeuw waren oorbellen ook heel populair..Denk maar aan afbeeldingen uit de Art Deco-kunst of de Roaring Twenties in de Verenigde Staten. Met de opkomst van populaire culturen zoals de filmcultuur en de popmuziek, lag de weg van de oorring helemaal open als juweel voor iedereen.
In de jaren 60 van de vorige eeuw merken we dat de oorring ook deel begon uit te maken van bepaalde subculturen.
Met een eerste subcultuur denken we dan aan de hippiebeweging. Hier was the sky the limit als het op de oorbel aankwam. Oorbellen mochten verwijzen naar vreemde culturen en verwijzingen hebben naar bijvoorbeeld het boeddhisme of hindoeïsme. Verwijzingen naar native culturen zoals bijvoorbeeld deze van de Indianen was ook mogelijk.
Een oorring was een symbool van de Black Power beweging in de Verenigde Staten
Oorjuwelen werden vanaf dan ook een belangrijke manier om een statement te maken naar je eigen cultuur toe. Denk bijvoorbeeld maar aan de Black Power beweging, eveneens uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Hierbij benadrukten de zwarte activisten van deze beweging hun roots en maakten ze met een gouden oorring verwijzingen naar de Afrikaanse cultuur, waarbij juwelen heel belangrijk waren. Het dragen van gouden oorjuwelen is voor de zwarte bevolking van de Verenigde Staten een belangrijke manier gebleven om uiting te geven van luxe en de eigen cultuur. Denk maar aan de vele hiphoppers of zangers die pronken met gouden oorhangers en kettingen.
De twintigste eeuw is ook de eeuw waarin wereldculturen belangrijk werden. De Creolen zijn bijvoorbeeld een Surinaamse bevolkingsgroep, maar hun gouden ringen werden een begrip op zich. Nu spreekt men over Creolen als je een bepaalde soort gouden oorjuwelen bedoelt.
De Chinese cultuur is ook bekend omwille van het dragen van klassieke oorbellen. Hier staat het dragen van een oorring in je linkeroor er symbool voor dat je ooit met de dood bedreigd bent geweest.
Oorhangers zijn een bekende en typische vorm van oorjuwelen. De term oorhanger is een algemeen begrip, en kan op zich verwijzen naar verschillende soorten oorjuwelen. Oorhangers bestaan evenwel altijd enerzijds uit een oorring met een oorbedel eraan vastgehecht. Een oorhanger kan daarnaast kan ook een gewone stud zijn waar dan een hangertje aan hangt. De hanger zit dan eveneens vast aan de stud. Zo vormt een oorhanger altijd een geheel.
De term oorbedel staat voor een juweeltje dat op zich een mooie vorm heeft. Met de term stud bedoelen we een knopje dat je met een pinnetje door je oor drukt, in tegenstelling tot een ring.
Oorknopjes of dus ook studs genoemd, zijn echte klassiekers. Het zijn oorjuwelen waarmee je gewoonweg niet kunt missen. Ze zijn altijd leuk om te dragen. Dit kan als je één oorknopje per oor draagt, maar ook als je meerdere gaatjes in je oren hebt zijn ze een schot in de roos. Je kunt ze ook combineren. Oorknopjes vind je in heel veel verschillende stijlen. Dit kan bijvoorbeeld in een minimalistische look, maar ook in een eerder zwierige boho-look.
Een oorring is het meest typische juweel dat je in je oren draagt. Zoals we hierboven zagen, kun je ze ook creolen noemen. Nog een andere benaming zijn “hoops”.
Hoops zijn, zoals de naam het zegt, ringen die je in je oor draagt. Ook hier zijn de mogelijkheden veelzijdig. Zo is het mogelijk om ze los te dragen, letterlijk als ringen door je oren. Je kunt er ook een bedeltje of een andere ring aan vast hangen. Zo doe je helemaal waar je zin in hebt met deze creolen of hoops!
Oorstekers is ook een term die je dikwijls hoort. Hiermee bedoelen we een oorjuweel dat je met een pinnetje doorheen je oor steekt. De pin sluit je achter je oor af, zodat de oorsteker niet uit je oor kan vallen. De voorkant valt dan op door bijvoorbeeld een gekleurd bedeltje of een mooie zilveren of gouden vorm.
Earclimbers zijn helemaal in voor wie van de look van meerdere oorjuwelen in een oor houdt. Je mag deze term gerust letterlijk nemen. Er is maar een gaatje in je oor nodig, en van daar uit “klimt” een juweel op in je oor. Je geeft je hele oor een fantastische look, terwijl er dus maar een gaatje nodig is. Dit maakt een earclimber geliefd om op een feest te dragen, maar ook gewoon in het dagelijkse leven om die speciale toets aan je look te geven.
Met double dots koop je een dubbele oorring. Het is een juweel, maar je kunt het aan beide kanten dragen. Zo wissel je hiermee af zonder dat je meerdere ringen moet kopen.
Ear cuffs zijn juwelen die je over je oorschelp steekt zonder dat je er een gaatje voor in je oor moet maken. Je kunt ze combineren met diverse soorten hangers of oorstekertjes.
Naast de soorten oorjuwelen die we tot nu toe besproken hebben, zijn er ook nog verschillen in de wijze waarop je een oorbel afsluit. Typische terminologie in dit verband zijn vleugels, pussets, poussets, schroefjes en stoppers:
• Vleugels breng je aan de achterkant van je oor aan op het pinnetje dat doorheen je oor steekt. Dit sluit de oorsteker perfect af en geeft door zijn ronde vorm ook een groot draagcomfort. Het sluitstukje heeft afhankelijk van de producent verschillende benamingen. Denk maar aan pusset, pousset, vleugeltje of vlinder, noem maar op. Dit kleine onderdeel van de oorbel lijkt onbelangrijk maar niets is minder waar, de pusset zorgt ervoor dat de oorbel mooi tegen de oorlel blijft zitten.
• Stoppers zijn een andere manier om een oorbel af te sluiten. Deze stoppers zijn vast aan de oorbel zelf en klik je als het ware toe achter je oor.
We noemden hier al even het gebruiksgemak. Dit is inderdaad belangrijk bij het dragen van allerlei oorjuwelen. Kies voor een oorring die je koopt altijd voor een betrouwbaar materiaal. Denk hierbij aan sterling zilveren oorbellen, gouden oorbellen of oorhangers in titanium. Met dergelijke materialen vermijd je een ontsteking of besmetting in je oor.
Oorringen zijn ideaal om te mixen en matchen met je kleding en andere stijlelementen
We stelden het al in het begin van het artikel. Als je een soort juwelen draagt, laat het dan oorjuwelen zijn. Dit is zowat de basis en stylisten raden je aan om er altijd te dragen als je de deur uit gaat. Oorbellen dragen zo veel bij aan je looks en je persoonlijke charisma. In onze huidige cultuur zijn moderne of klassieke oorbellen niet meer weg te denken, niet voor vrouwen, maar ook niet voor mannen. Met deze juwelen kun je stilistisch mooie combinaties maken in combinatie met je kleding, je schoenen, je make-up en je algemene look. Denk bijvoorbeeld maar aan oorknopjes met een bepaalde kleur die aansluit bij de kleur van je ogen of de kleur van een kledingstuk dat je draagt.
Heb je geen gaatjes in je oren laten prikken? Dan denk je misschien dat het onmogelijk is om oorjuwelen te dragen. Misschien zie je er tegenop om je oren te laten doorprikken of jaagt het je om een of andere reden schrik aan. Dankzij diverse soorten oorclips kun je dan toch genieten van de vele voordelen die oorjuwelen hebben voor je persoonlijke stijl. Oorclips knijp je toe over je oorlel. Je hebt hiervoor de keuze in alle mogelijke soorten oorjuwelen. Denk maar aan oorhangers, de klassieke oorbel, edelsteen oorbellen of diamanten oorbellen. Probeer ze eens uit en laat je overtuigen.
Een oorring als juweel voor iedereen, mannen en vrouwen
De huidige tijd wordt gekenmerkt door een streven naar een inclusieve samenleving en de erkenning van diverse genders. In dit verband valt ook het onderscheid tussen het dragen van gouden of zilveren oorbellen door mannen en vrouwen weg. Het is een genderneutraal gegeven geworden. En zeg nu zelf, iedereen wil toch graag shinen met mooie juwelen en oorjuwelen?
Bekijk ook de grote collectie oorbellen van Zilver.nl