Parure

Parure, een set bij elkaar passende sieraden

Het woord parure is afgeleid van het Franse parer wat versieren betekend. Een parure is een set sieraden die gemaakt zijn om bij elkaar te dragen. Een parure kan uit verschillende sieraden bestaan zoals bij voorbeeld: een collier met bijpassen oorbellen, een broche en een armband maar een parure kan ook bestaan uit een tiara of diadeem met bijpassende armbanden, oorbellen, broches en een collier. Een set die uit twee sieraden bestaat zoals een collier met bijpassende oorbellen noemen we een demi-parure. Parures zijn al vanaf de 17e eeuw heel populair, het laat zien dat de draagster status en aanzien heeft.

Demi parure met granaat 19e eeuws Kennisbank Zilver.nl

Beroemde parures van het huis van oranje

Ook in de sieradencollectie van ons koningshuis zitten beroemde parures zoals de Mellerio parure  en de Stuart parure. De Mellerio-parure is een sieradenset met diamant en robijn gemaakt door de Franse juwelier Mellerio en bestaat uit; een tiara, een collier, oorbellen, armband en broche en zelfs een waaier. Deze parure wordt graag gedragen door de Koninklijke dames, hij is dan ook prachtig.

De Stuart juwelenset of parure bestaat uit een tiara, broche, oorbellen en een collier volop bezet met diamanten. De smaragd parure is ook prachtig en bestaat uit een tiara, een collier en een broche.

Gouden parure van Van Kempen collectie Rijksmuseum Kennisbank Zilver.nl

Deze prachtige gouden parure is gemaakt door J.M. van Kempen, circa 1854 -1858. De set is bewonderen in Het Rijksmuseum.

Bekijk ook onze collectie:

Antieke sieraden

Oorbellen