Het bijzondere felle groen van de peridot verschilt van kleur met alle andere groene edelstenen. Peridot is een olivijn in edelsteenkwaliteit, het wordt soms chrysoliet genoemd. Peridot wordt maar in één kleur gevonden en dat is olijfgroen. De naam peridot komt van het Arabische woord faridat wat edelsteen betekent. De Romeinen noemde peridot de avond smaragd en in de Victoriaanse tijd was peridot heel populair. De hardheid van peridot is 6,5-7 op de schaal van Mohs. Peridot is de geboortesteen van augustus.
De peridot heeft één bijzondere extra eigenschap, de edelsteen behoudt namelijk zijn kleur bij kunst- en kaarslicht. De meeste edelstenen worden dan juist fletser.
Peridot wordt al meer dan 3000 jaar gevonden op St. Johns eiland in de Rode Zee en daar komen nu nog stenen vandaan. Ook in boven Birma, Hawaii, Australie, Noorwegen, Brazilie en Mexico wordt peridot gevonden.
Mijn denkt dat de peridot al werd gevonden vanaf ongeveer 1500 voor Christus. 300 jaar voor Christus was de peridot al bekent bij de Oude Romeinen maar ze noemden de steen groen topaas, ze vonden de steen op het St.Johns eiland in de Egyptische Rode Zee. In de oudheid werden de stenen gebruikt voor talismannen. De kruisvaarders brachten de steen vanuit het Midden-Oosten mee naar Europa. ze schonken de stenen aan hun koningen en kerkvorsten. En ze noemden de steen dus smaragd! Nu weten we dat de chemische samenstelling heel anders is van de peridot dan van de smaragd.
In de middeleeuwen zijn peridoten verwerkt in kronen. Volgens legenden had Koning Arthur een peridot in zijn zwaard. Mozes droeg een peridot op zijn borstschild.
Bekijk ook de collectie;