Peridot

Peridot, een prachtige groene edelsteen

Het bijzondere felle groen van de peridot verschilt van kleur met alle andere groene edelstenen. Peridot is een olivijn in edelsteenkwaliteit, het wordt soms chrysoliet genoemd. Peridot wordt maar in één kleur gevonden en dat is olijfgroen. De naam peridot komt van het Arabische woord faridat wat edelsteen betekent. De Romeinen noemde peridot de avond smaragd en in de Victoriaanse tijd was peridot heel populair. De hardheid van peridot is 6,5-7 op de schaal van Mohs. Peridot is de geboortesteen van augustus.

Sieraden bezet met de half edelsteen peridot Kennisbank Zilver.nl

De vindplaatsen van Peridot

Peridot wordt al meer dan 3000 jaar gevonden op St. Johns eiland in de Rode Zee en daar komen nu nog stenen vandaan. Ook in boven Birma, Hawaii, Australie, Noorwegen, Brazilie en Mexico wordt peridot gevonden.

Peridot edelsteen in Kennisbank Zilver.nl

De geschiedenis van Peridot

Mijn denkt dat de peridot al werd gevonden vanaf ongeveer 1500 voor Christus. 300 jaar voor Christus was de peridot al bekent bij de Oude Romeinen maar ze noemden de steen groen topaas, ze vonden de steen op het St.Johns eiland in de Egyptische Rode Zee. In de oudheid werden de stenen gebruikt voor talismannen. De kruisvaarders brachten de steen naar Europa. Volgens legenden had Koning Arthur een peridot in zijn zwaard. Mozes droeg een peridot op zijn borstschild. 

Gouden sieraden met peridot Kennisbank Zilver.nl

Bekijk ook de collectie;

Gouden sieraden