Polijsten

Polijsten, de finishing touch

Polijsten is veelal de laatste bewerking die een sieraad of zilverwerk ondergaat. Polijsten is een oppervlaktebehandeling waardoor het voorwerp mooi gaat glanzen. Deze mooie glans kan zowel met de hand als met een polijstmachine verkregen worden.

zilveren sieraden polijsten voor een mooie glans Zilver.nl kennisbank

Het polijsten van een zilveren vlinder van GL Timeless Classics

Bruneren, polijsten met de hand

Het polijsten met de hand wordt bruneren genoemd. Voor het bruneren werden bruneerstalen van staal, agaat of hematiet gebruikt, deze latjes werden met polijstpasta of polijstzeep gelijkmatig over het te polijsten voorwerp gewreven zodat het mooi gelijkmatig ging glanzen. Deze oude techniek is een kunst waar je lang op moet oefenen om een gelijkmatig glanzend oppervlak te krijgen. Koningin Juliana hield van de glans van met de hand gebruneerd zilver en ging als ze bij de Koninklijke van Kempen op bezoek was om zilver te bestellen altijd op een krukje kijken hoe haar zilver van zijn hoogglans werd voorzien.

Zilver en goud polijsten met een polijstmachine

Ook met behulp van een polijstmachine kan goud en zilver glanzend gemaakt worden. Ook oud zilver bestek, antiek zilverwerk of oude gouden sieraden kunnen opnieuw gepolijst worden om er weer als nieuw uit te zien en de glans van toen terug te krijgen.

Het polijsten van goud en zilver vergt veel tijd en oefening. Zilver bestek polijsten is vaak zwaar en kost veel tijd. Voordat er met de machine gepolijst kan worden moet het oppervlak vaak eerst met het fijnste schuurpapier worden geschuurd om vijlsporen, diepe krassen en eventuele ongewenste gravures te verwijderen. Daarna kan de polijstmachine aangezet worden al naar gelang de grote van het voorwerp wat gepolijst dient te worden gebeurd dit met een klein of een groot polijstwiel ingesmeerd met polijstpasta. Eerst met een grof wiel met pasta en daarna met een steeds fijner wiel met hoogglans polijstpasta.

Polijsten van oud en antiek zilver een zwaar precisie werk Zilver.nl

De motor van een polijstmachine draait al snel een toerental van 2800- tot 3000. Zilver is warmtegeleidend dus het wordt heel warm tijdens het polijsten. De machine draait heel snel dus het is een klus waar je al je aandacht bij moet houden, maar het resultaat mag er zijn.

Bekijk ook onze collectie:

Zilver bestek

Antiek zilver