Swarovski

Daniel Swarovski

Swarovski is een Oostenrijkse producent van glas, met hoofdkwartier in Wattens (Tirol). De oprichting van het familiebedrijf dateert van in 1895 en is het levenswerk van Daniel Swarovski. Ondertussen staat de 5de generatie Swarovski aan het roer.

De onderneming Swarovski heeft 3 bedrijfstakken: Swarovski Crystal Business (kristalglas en sieraden), Swarovski Optik (optische instrumenten) en Tyrolit (gereedschappen en machines). Het zwaartepunt ligt bij Swarovski Crystal Business, dat plusminus 3000 winkels bezit met meer dan 29.000 werknemers in zo'n 170 landen. De jaarlijkse omzet bedraagt € 2,7 miljard (2018).

Beeldmerk de Zwaan van Swarovski sinds 1988 Kennisbank Zilver.nl

De geschiedenis van Swarovski

Grondlegger Daniel Swarovski begint in de Bohemen (het huidige Tsjechië), tegen de Poolse grens. Hij heeft er een kleine glasfabriek waar hij glas snijdt en zijn zoon de kneepjes van het vak leert. In 1892 nemen de heren een patent op een elektrische snijmachine, die kristalglas kan produceren. In 1895 wordt de kiem van het huidige Swarovski opgericht, KS & Co, een kristalglassnijder in Wattens, waar de uitzonderlijke waterkracht de zware maalprocessen van de Swarovski machine kan verwezenlijken. De droom wordt een "diamant voor iedereen", het middel is (het betaalbaar maken van) het Swarovski kristal. Het logo met edelweiss verschijnt in 1899, de bekende Swarovski zwaan in 1988.

Oud beeldmerk edelweiss Kennisbank Zilver.nl   

Sieraden bezet met Swarovski

Ondertussen is Swarovski een begrip geworden. Het bijzondere glas wordt gemaakt van kwartszand, frisdrank, potas (een zoutmengsel met kaliumcarbonaat als hoofdingrediënt) en andere bestanddelen, die versmolten worden bij hoge hitte. Sinds 2012 is Swarovski glas loodvrij. De fameuze lichteffecten (waarbij het kristal op bijzondere manieren het licht breekt) worden gecreëerd met chemische metaalcoatings, bijvoorbeeld Aurora Borealis (AB) voor regenboogprisma's. Verder dragen bijzondere snitten bij tot een helderdere schittering, zoals bijvoorbeeld de Xilion snit, die chatons en componenten met een vlakke achterzijde sterker laat stralen. Swarovski maakt niet alleen sieraden maar levert ook Swarovski kristallen aan andere sieradenmerken zoals: Spark, Zinzi, Coeur de Lion etc.

Losse Swarovski kristallen kopen voor sieradenmerken kennisbank Zilver.nl

Naast glaskunst produceert Swarovski heden tal van producten, waaronder kristalsculpturen - wie kent ze niet! , sieraden, miniaturen, stras, kroonluchters, decoratieve stukken; maar ook munten, gereedschappen, verrekijkers en zelfs (vloeibare en vaste) parfums. Het werk werd en wordt uitgebreid tentoongesteld in musea zoals het Crystal Worlds Center, en op exhibities zoals de Swarovski Kristallwelten (Kristalwerelden). Het Swarovski kristal is doorgedrongen in elitaire en populaire culturen: van in het London Design Museum tot in de kristalhandschoenen van Michael Jackson.

Bekijk onze collectie sieraden met Swarovski kristallen:

Coeur de Lion

Spark

Zinzi