Tahiti parels


De bijzondere zwarte kleur van Tahiti parels

Tahiti parels horen bij de meest waardevolle gekweekte parelsoorten ter wereld. Dat heeft alles te maken met hun bijzondere kleur. Ze zijn namelijk donkergrijs of zwart, wat bij geen enkele andere gekweekte parelsoort voorkomt. Het is wel mogelijk om andere parels een kleurbehandeling te geven, maar de Tahiti parel wordt rechtstreeks uit de oester gehaald met zijn iconische kleur. 

Verschillende kleuren

Wie aan een Tahiti parel denkt, denkt aan donkergrijze parels met een metallic glans. Dat zijn dan ook de beroemdste parels die bij deze soort horen. Daarnaast komen Tahiti parels in nog veel meer kleuren, zoals donkergroen, zilver, paarsblauw en zelfs brons. De uiteindelijke kleur wordt bepaald door de kleur van de binnenkant van de oester. Daarnaast heeft iedere parel naast zijn eigen kleur ook nog een bepaalde ondertoon, zoals zilver of blauw. Dat maakt de kleur van de Tahiti parel prachtig, met meerdere lagen en een kleur die in ieder licht verandert.

Bijzondere kenmerken

Niet alleen zijn kleur maakt de Tahiti parel geliefd, maar ook zijn vorm en formaat. De oesters waarin Tahiti parels gekweekt worden, kunnen zo groot worden als een serviesbord. Dat betekent dat de parels ook uitzonderlijk groot zijn. Sterker nog: het zijn de grootste parels ter wereld. De gemiddelde grootte ligt tussen de acht en achttien millimeter. De vorm varieert van rond tot barok-, knop- of druppelvormig.

Waar komen Tahiti parels vandaan?

Deze parels hebben hun naam te danken aan de plek waar ze oorspronkelijk gekweekt werden: het eiland Tahiti. Dit eiland ligt in de Stille Oceaan en maakt deel uit van Frans-Polynesië. Dat is vandaag de dag nog altijd de plek waar het overgrote deel van de Tahiti parels gekweekt wordt. Tegenwoordig zijn de kwekerijen niet alleen maar rondom Tahiti te vinden, maar ook bij eilanden zoals Tuamoto en de Gambiereilande