Turkoois

Turkoois, ondoorzichtig blauw

Turkoois is een waterhoudend aluminiumfosfaat met koperoxyde, dat de blauwe kleur veroorzaakt. De steen wordt het meest in rond, druiventrosvormige knollen gevonden, soms ook in dunne platen. De knollen zijn met een brokkelige kalkachtige laag bedekt en laten alleen bij de schaafplekken de prachtige turkoois kleur zien. Het watergehalte, de structuur van de vezels en de zuiverheid van de vorm komt de turkoois meer of minder zuiver voor. De kleur blauw wordt dieper, intenser bij een hoger kopergehalte. Als een turkoois veel met vet van de huid in aanraking komt verkleurt hij in de loop der jaren naar groen. De hardheid van turkoois op de schaal van Mohs is 5- 6.

De vindplaatsen van turkoois

Turkoois wordt gevonden in Perzië, Turkestan, Afghanistan, Nubië en Arizona. De halfedelsteen turkoois wordt al eeuwenlang gebruikt in sieraden.

witgouden ring briljant turkoois Kennisbank Zilver.nl

Turkoois voor een lang en gelukkig huwelijk

De edelsteen turkoois staat ook bekend als symbool voor een lang en gelukkig huwelijk. Ook werden turkoois kettinkjes en armbandjes met gouden slotjes gedragen om ze te beschermen tegen boze geesten en enge ziektes en te zorgen voor een lang en gelukkig leven.

Turkoois kindersieraden ter bescherming tegen kinderziektes en boze geesten Kennisbank Zilver.nl

Bekijk ook onze collectie:

Antieke sieraden

Zilveren sieraden