Tafelzilver model Jeunesse

Tafelzilver model Jeunesse 

Zilver bestek in model Jeunesse bij zilver.nl

Bijzonder zilver bestekmodel ontworpen rond 1960 door Gustav Beran die werkzaam was bij de Gerritsen & Van Kempen Fabriek te Zeist. Een eigentijds model waarvan de tanden van de vork kort zijn en de bakken van de lepels kleiner, ronder en ondieper zijn. Zelfs de lemmets van de messen zijn korter. Mooi strak, modern model wat nog redelijk goed te verzamelen is. Jeunesse klinkt niet alleen jong, slank en modern maar straalt dat ook uit. Toch misstaat het geenszins aan de 'klassieke' dis. Dankzij de bescheiden eenvoud die nog steeds kenmerk is van het ware. De uitgebalanceerde Scandinavische vormgeving is tijdloos.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van nieuwe Jeunesse artikelen!

Toont 1 - 19 van de 19 items
    Toont 1 - 19 van de 19 items

    Gustav Beran een topontwerper

    Gustav Beran is voor de 2e wereldoorlog al heel belangrijk voor de Zeister zilverfabriek en na de oorlog beweegt Anton van Kempen hemel en aarde om hem weer terug naar Nederland te krijgen. Dat lukt uiteindelijk in 1948 waarna Gustav Beran onder andere het model Jeunesse ontwerpt.

    In 1933 benadert Anton van Kempen de Weense architect en kunstenaar Joseff Hoffmann, leider van de vermaarde 'Wiener Werkstätte' op zoek naar een jonge ontwerper. Hoffman arrangeert daarna een gesprek met zijn oud leerling Gustav Beran (1912) die kort daarvoor is afgestudeerd aan de 'Kunstgewerbeschule'. Al in januari 1934 komt Gustav Beran naar Zeist, waar hij door de al gepensioneerde ontwerper Valk wordt ingewerkt. Er is dagelijks veel tekenwerk en tal van opdrachten worden op ware grootte uitgevoerd, want de klant is koning bij de zilverfabriek.

    Gustav Beran krijgt alle ruimte voor zijn ontwerpen

    Gustav Beran krijgt als ontwerper alle ruimte om zijn eigen stijl te ontwikkelen. Hij ontwerpt model 400 en 600 waar grote complete cassettes van worden gemaakt met kreeftenkrabbers, oestervorken en natfruitscheppen. Zijn prachtige ontwerpen vallen ook in de smaak en in de prijzen bij de wereldtentoonstelling in Parijs. Ook werkt hij vanaf 1935 mee aan de ontwikkeling van Keltum. 

    De oorlog maakt van Beran een zwerver

    Gustav Beran is als Oostenrijks staatsburger in de oorlogsjaren in de Duitse krijgsdienst opgeroepen omdat hij te laat was met zijn neutralisatie aanvraag. In de oorlog zwerft hij met zijn familie door heel Europa. Hij belandt in 1945 uiteindelijk in Wenen, de hoofdstad van zijn moederland. Daar krijgt hij een baan als filmarchitect en maakt er kennis met de moderne, visuele beeldtaal. 

    Anton van Kempen haalt Beran terug

    Anton van Kempen beweegt hemel en aarde om Gustav Beran weer terug naar Nederland te krijgen. Dat lukt uiteindelijk in 1948. Om in te spelen op de veranderende markt ontwikkelt Beran vanaf midden jaren 50 nieuwe modellen voor Gerritsen & Van Kempen. Deze nieuwe, moderne ontwerpen veranderen vanaf dat moment de vormgeving van zilveren en verzilverde producten.

    In 1956 wordt 'Spatella' geïntroduceerd, een eigentijds schepwerkmodel waarbij de tanden van de vorken kort zijn. Want de vork wordt in de moderne tijd niet alleen gebruikt om mee te prikken maar ook om mee te scheppen. Bij de lepels worden de bakken bovendien kleiner, ronder en ondieper. De messen krijgen daarnaast korte lemmetten. Het zijn nieuwe, handige vormen die los staan van de vertrouwde, klassieke modellen. In de jaren die volgen worden in deze lijn de modellen 'Jeunesse' en 'Jolie' ontwikkeld. Ze spreken door de moderne compacte vorm een nieuwe generatie aan, hebben een eerlijke lijn, zijn eenvoudig en liggen gemakkelijk in de hand en in de mond.

    Model Jeunesse aardappellepel en groentelepel

    In model Jeunesse lijken de groentelepel en de aardappellepel heel veel op elkaar, alleen de afmetingen zijn verschillende. De zilveren groentelepel is ongeveer 22,6 cm lang en de bak is 5,7 cm breed. De zilveren aardappellepel is 21,2 cm lang en de bak is 5,9 cm breed. 

    Bekijk ook:

    Tafelzilver model 400

    Tafelzilver model Jolie