Product filter

Onze winkel

Onze winkel

Bezoek onze winkel in broek in Waterland

Kennisbank

Tafelzilver model 400

Tafelzilver model 400 

Model 400 is ontworpen door Gustav Beran.

Gustav Beran werd in 1912 geboren in Wenen, Oostenrijk. Beran was leerling bij de beroemde Oostenrijkse architect en ontwerper Josef Hoffmann te Wenen. In 1934 wordt hij ontwerper bij Gerritsen & Van Kempen te Zeist. In 1941, tijdens de tweede wereldoorlog moest hij vanwege zijn Oostenrijkse nationaliteit zijn werkzaamheden onderbreken. Na de 2e wereldoorlog kwam hij terug bij Gerritsen & Van Kempen.

Zilver bestek in model 400

Model 400, met een slanke, gedeeltelijk gegroefde steel, werd in 1935 in productie genomen en is tot in de 60er jaren gemaakt. Het is een glad model met een verdiepte middengroef. Het ontwerp oogt nog altijd heel modern en tijdloos, een top ontwerp. De lepels en vorken liggen prettig in de hand, dankzij de soepele afgeronde zijkanten. Het was en is een zeer geliefd model wat nog redelijk goed te verzamelen is.

De messen in model 400 zijn schaars, de eerste messen hadden stalen lemmets van Wade & Butcher uit Sheffield, later kwamen er lemmets met de tekst Van Kempen & Begeer.

Bekijk ook andere bestekmodellen van Gustav Beran zoals: Tafelzilver model 600, Tafelzilver model jeunesse

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen model 400!

per pagina
Toont 1 - 24 van de 34 items
Toont 1 - 24 van de 34 items

Gustav Beran, trendsetter bij Gerritsen & Van Kempen

Anton van Kempen benadert, op zoek naar een nieuwe ontwerper, eind 1933 de Weense architect Josef Hoffmann, leider van de Wiener Werkstätte. Josef Hoffmann was de leermeester van Christa Ehrlich die op dat moment volop naam maakt met haar vernieuwende ontwerpen voor concurent Van Kempen, Begeer & Vos. Het is een weloverwogen zet. Josef Hoffman benadert zijn oud-leerling Gustav Beran die net is afgestudeerd aan de Kunstgewerbeschule.

In 1934 komt Gustav Beran naar Zeist waar hij door de al gepensioneerde Valk wordt ingewerkt. Er is dagelijks veel tekenwerk en vele opdrachten worden op ware grootte uitgevoerd, want de klant is koning. Het is een unieke service, die bij de op massaproductie gerichte fabrieken van de Zeister buren Gero en Sola ontbreekt. 

Gustav Beran krijgt als ontwerper veel vrijheid

Gustav Beran krijgt als ontwerper, net als zijn voorgangers, alle ruimte om zijn eigen stijl te ontwikkelen. Hij werkt een tijdens zijn studie in Wenen bekroond couvert uit en ontwerpt daarbij een complete cassette met veel bijbehoren zoals kreeftenkrabbers, spiegeleischep, kroketschet en natfruitscheppen. De opengewerkte scheppen met een heel herkenbaar, 'eigen' patroon.

model 400 kroketschep Zilver.nluitzaagwerk model 400 Gustav Beran Zilver.nl

Dit nieuwe model 400 onderscheidt zich door de slanke, gedeeltelijk gegroefde steel en wordt in 1935 met veel succes in productie genomen. Het markeert de doorbraak van Gustav Beran als trendsettend ontwerper.

Zilver bestek in model 400 in een oude verkoopcatalogus Zilver.nlModel 400 zilver bestek in een oude verkoopcatalogus van De Koninklijke zilverfabriek van Gerritsen en van Kempen.

Bekijk ook:

Zilver bestek model 600 van Gustav Beran

Tafelzilver model Jeunesse van Gustav beran