Zilver visbestekken visscheppen

Zilver visbestekken visscheppen 

Zilveren visscheppen uit drie eeuwen

Nederlanders hebben altijd al zeer veel vis gegeten. Zalm, kabeljauw, stokvis, aal, snoek en diverse andere soorten werden met veel zout en mosterd gegeten. De eerste zilveren visscheppen werden in de eerste helft van de 18e eeuw gemaakt. Door de combinatie van ajour- en graveerwerk is de visschep door de eeuwen heen altijd één van de mooiste zilveren scheppen geweest; de zilversmid kon er al zijn vakmanschap in kwijt. Tussen 1820 en 1880 zijn er vele prachtige visscheppen gemaakt in de Empire en Biedermeier stijl veelal met een gevuld, bol heft. Rond 1880 werden er vischeppen gemaakt in de bekende bestekmodellen, deze visscheppen waren uit één stuk.

per pagina
Toont 1 - 24 van de 123 items
    Toont 1 - 24 van de 123 items

    Zilver visbestek vanaf 1890

    Pas rond 1890 werden in Nederland de eerste viscouverts gemaakt, een geheel zilveren vismes met een visvork. In het begin van de 20ste eeuw begon men met het maken van hors d'oeuvre couverts, een kleinere uitvoering van het viscouvert. 

    Ook voor het eten van andere soorten vis werden aparte bestekdelen gemaakt, zo zijn er oestervorken kreeftenhaken en sardineschepjes.

    Zilver visbestek

    Toen in de tweede helft van de 19e eeuw stoomtrailers de zeilboten vervingen en er ijs werd gebruikt om de vis na de vangst te koelen werd het eten van vis voor alle lagen van de bevolking betaalbaar. De toegenomen visconsumptie zorgde ervoor dat vismessen en visvorken onderdeel werden van de cassette. Het visdiencouvert, de visschep maar inmiddels met een bijbehorende visserveervork, werden eveneens een vast onderdeel van het tafelzilver.

    Antieke zilveren visscheppen en visbestek bij Zilver.nl

    Zilveren sardinevorkjes en sardineschepjes

    Ook voor het opscheppen van de kwetsbare sardientjes werd zilver dienbestek bedacht. Rond 1915 werden de eerste sardineschepjes gemaakt, zilveren schepjes met een steel ongeveer 12 cm lang overlopend in een opengewerkte brede bak van ongeveer 5,5 cm breed. De voorzijde van de bak dicht om het visje niet te beschadigen en de bak opengewerkt om de olie uit te laten lekken. Sardinevorkjes zijn ongeveer 13,5 cm lang en hebben vier vaak naar buiten gebogen tanden met ronde punten zodat het visje niet kapot geprikt werd.

    Zilver visbestek en citroen

    Als zilver (vis) bestek net opnieuw is opgemaakt, gepolijst dan kan het de eerste keren bij gebruikt iets meer aanslaan. Tijdens het polijsten wordt het zilveren bestek warm hierdoor komt er iets meer zuur omhoog, dit kan zorgen voor wat extra aanslag in het begin zeker als er citroen bij de vis wordt geserveerd of een wat zurige saus. Na een keer goed poetsen en vaker gebruik blijft deze aanslag weg.

    Bekijk ook de collectie van Zilver.nl:

    Antieke Kandelaars

    Zilveren fotolijsten