Zilveren oestervork kreefthaken

Zilveren oestervork kreefthaken 

Zilveren keefthaken en zilveren oestervorken 

Kreeften en oesters behoren tot de top ingrediënten van menig kok. Een kreeft is een tien potig schaaldier waarvan vooral de kreeft uit de Zeeuwse wateren de kenners laat watertanden. De oester is een tweekleppig schelpdier dat al door de Kelten en Romeinen werd beschouwd als een lekkernij. Tot aan de 19e eeuw leek de voorraad oesters van natuurlijke zandbanken onuitputtelijk maar momenteel worden ze in oesterpercelen aan dakpannen gekweekt. De Zeeuwse oester staat wereldwijd bekend als de smakelijkste.

Zilver schepwerk voor oesters en kreeft

Voor deze twee culinaire hoogstandjes is dan ook speciaal zilver eetgerei gemaakt, de kreeftenhaak om de vlees uit de poten te kunnen halen en de oestervork om de oester mee op te scheppen en deze vervolgens zachtjes door de keel te laten glijden. Er zijn ook zilveren scheppen gemaakt om kreeft op te scheppen, opscheplepels met een gegraveerde en uitgezaagde kreeft in de bak. Ook zijn er kleine schepjes gemaakt met een dichte bak waarop een garnaal is gegraveerd, een garnalenschepje.

Toont 1 - 13 van de 13 items
    Toont 1 - 13 van de 13 items

    Zilveren oestervorken

    Zilveren oestervorken zijn in Nederland voor het eerst gemaakt zo rond 1870. Het zijn drie tands vorken met een lengte van ongeveer 13 cm, de buitenste tanden met ronde vormen en de drie tanden iets hol om de oester makkelijker op te kunnen scheppen. 

    Zilveren oestervorken bij Zilver.nl

    Zilveren kreefthaken

    Zilveren kreefthaken zijn gemaakt vanaf het eind van de 19e eeuw. Het zijn elegante lange 'gereedschapjes' die eindigen met twee kleine gebogen haakjes. In Nederlands zijn deze kreefthaken vaak glad van model met een heft in een bestekmodel maar in Duitsland zijn ze vooral gemaakt met op het middenstuk een afbeelding van een kreeft.

    Slecht 1 keer zijn wij een set van 12 kreeft/oester vorken tegen gekomen, waarbij de ene zijde een oestervork was en de andere zijde een kreefthaak. Dan moet je oesters eten met de scherpe kreefthaken in je handpalm!

    De oestermaaltijd Jean Francois de Troy 1679-1752 Zilver.nl

    De oestermaaltijd, een schilderij van Jean François de Troy (1679-1752). Op het schilderij is te zien dat oesters in die tijd ook al zeer in trek waren. We zien een groep deftige mannen aan het middagmaal. De tafel is gedekt met zilveren borden en schalen, zoutvaatjes en glazenkoelers.

    Bekijk ook onze collectie:

    Zilveren mergboren

    Zilveren pasteischeppen

    Lees ook in ons blog alles over eten & drinken.