Zilveren messen

Zilveren messen 

Geen zilveren messen bij uw cassette?

In de 18e en 19e eeuw werd tafelzilver verkocht zonder messen of met messen met zilveren heften die qua model niet gelijk waren aan de couverts, vaak waren dit messen met een zilveren pistoolheft. Aan het eind van de 19e eeuw begin 20e eeuw werden er zilveren cassettes gemaakt met bijpassende messen maar men kon ook kiezen voor messen met hertshoornen of benen heften. Deze hertshoornen en benen messen hebben de tand des tijds niet doorstaan en zijn vaak beschadigd of uitgedroogd. 
Gelukkig zijn er in Nederland nog zilversmeden die zilveren messen maken op de originele mallen waardoor we de oude cassettes kunnen aanvullen met prachtige, bijpassende messen.

per pagina
Toont 1 - 24 van de 103 items
    Toont 1 - 24 van de 103 items

    Waarom nieuwe zilveren messen bij oud zilver bestek?

    Bij Zilver.nl houden we van mooi oud en antiek zilver bestek maar oude messen dat geeft vaak problemen. Vroeger kon men bij aankoop van een zilveren bestek kiezen uit messen met benen, hoornen of zilveren heften. De benen en hoornen heften scheurden en droogden na verloop van gebruik uit en hebben de tand des tijds meestal niet doorstaan. Maar ook de messen met zilveren heften zijn meestal onbruikbaar geworden. Een mes bestaat altijd uit twee delen, het stalen lemmet en het zilveren heft. Het stalen lemmet heeft een pen waarmee het in het zilveren heft wordt vastgezet.

    Vroeger werd het heft dan gevuld met hars wat een lage smelttemperatuur heeft maar met de komst van steeds heter afwaswater werd dit een probleem. Als deze messen werden afgewassen in heet water of in de vaatwasser werd de hars vloeibaar schoof het lemmet op naar boven. De onderzijde van het lemmet werd leeg en als het dan van tafel viel zat er een deuk aan de onderzijde van het lemmet. De oude messen zijn hierdoor over het algemeen teveel beschadigd. Vandaar onze keus voor nieuwe messen.

    Lees ook in ons blog: Oude zilveren messen, een zoektocht!