Zilveren strooilepels

Zilveren strooilepels 

Antieke zilveren suikertrooilepel, een mooi stukje handwerk

Zilveren suikerstrooilepels zijn lang in gebruik geweest. De eerste werden omstreeks 1710 gemaakt. De zilveren strooilepels werden gebruikt van de eenvoudige burger tot aan de aristocratie. Het is wel interessant om te weten waarom deze strooilepels voor het huishouden van onze voorouders van zoveel belang waren. Men kon in Nederland in de winkel uitsluitend suikerbroden kopen, dit is kristalsuiker samengeperst in broodvormen. De suikerbroden werden gemaakt van in Nederland geraffineerde stroperige bruine rietsuiker, die uit tropische landen werd geïmporteerd. De suikerbroden werden geschaafd en gezeefd om daarna opgediend te worden in bakjes en kommen. Poedersuiker is in een vijzel gestampte suiker.

Een zilveren suikerstrooilepel als geboortecadeau,

Er wordt ook verteld dat zilveren suikerstrooilepels cadeau werden gegeven als kraamcadeau. Soms werden er ter gelegenheid van een geboorte soezen, bollen en poffers gegeten en met poedersuiker bestrooid. De zilveren suikerstrooilepel is een sympathiek geschenk van blijvende waarde, suiker staat niet voor niets voor zoete vreugde!

Toont 1 - 8 van de 8 items
    Toont 1 - 8 van de 8 items

    Nederlandse zilveren suikerstrooilepels van 1710 tot 1880, lees verder over dit interessante verzamelgebied in het Blog van Zilver.nl