Salades van onze tijd, welnee! Zilver slabestek uit 2 eeuwen
In de 15e eeuw 'ontdekken' de Fransen het eten van rauwe groenten en kruiden besprenkeld met olie en azijn. Heelmeesters en kruidkundigen waren het erover eens dat sla, cichorei en wilde kool goed voor de maag waren. Pas in de 18e eeuw nam het eten van salades een belangrijke plaats in. In de 19e eeuw kwam het eten van rauwe groenten ook in Nederland in de mode.
Zilveren slatangen en slascharen
Rond 1800 verscheen de zilveren slatang, een voorwerp dat in de gehele 19e eeuw veel werd gebruikt. Prachtige groot zilver schepwerk met vaak fraaie graveringen. Ook werd er slabestek gemaakt bestaande uit een grote lepel met een bijpassende vork. Aan het eind van de 19e eeuw werden deze slacouverts gemaakt in bestekmodellen zodat ze bij de cassette pasten. In de eerste helft van de 20ste eeuw begon met het aanmaken van de salade in de keuken en werd het olie & azijnstel steeds minder aan tafel gebruikt. Het geheel zilveren slabestek verkleurde snel in de azijn waardoor zilversmeden slabestek gingen maken met een hoornen, benen of stalen bovenzijde in combinatie met zilveren handvatten.