Zilveren sla & olijfcouverts

Zilveren sla & olijfcouverts 

Salades van onze tijd, welnee! Zilver slabestek uit 2 eeuwen

In de 15e eeuw 'ontdekken' de Fransen het eten van rauwe groenten en kruiden besprenkeld met olie en azijn. Heelmeesters en kruidkundigen waren het erover eens dat sla, cichorei en wilde kool goed voor de maag waren. Pas in de 18e eeuw nam het eten van salades een belangrijke plaats in. In de 19e eeuw kwam het eten van rauwe groenten ook in Nederland in de mode.

Zilveren slatangen en slascharen

Rond 1800 verscheen de zilveren slatang, een voorwerp dat in de gehele 19e eeuw veel werd gebruikt. Prachtige groot zilver schepwerk met vaak fraaie graveringen. Ook werd er slabestek gemaakt bestaande uit een grote lepel met een bijpassende vork. Aan het eind van de 19e eeuw werden deze slacouverts gemaakt in bestekmodellen zodat ze bij de cassette pasten. In de eerste helft van de 20ste eeuw begon met het aanmaken van de salade in de keuken en werd het olie & azijnstel steeds minder aan tafel gebruikt. Het geheel zilveren slabestek verkleurde snel in de azijn waardoor zilversmeden slabestek gingen maken met een hoornen, benen of stalen bovenzijde in combinatie met zilveren handvatten.

per pagina
Toont 25 - 30 van de 30 items
  Toont 25 - 30 van de 30 items

  Zilveren olijflepels en olijfcouvertjes 

  Olijfbomen komen oorspronkelijk uit Armenië en hebben zich ongeveer zesduizend jaar geleden verspreid naar Palestina en vandaar naar het Middellandse zeegebied. Dat olijven ingelegd konden worden en zo langer houdbaar werden was heel fijn in een tijd waarin men geen koelkast en vriezer had om groenten en vlees in te bewaren. Rond het midden van de 19e eeuw worden de eerste zilveren olijflepeltjes gemaakt om de olijven aan tafel te serveren. Het zijn zilveren lepeltjes met een lengte van circa 13 cm met een fraaie uitgezaagde en soms gegraveerde bak soms is er ook nog een bijpassend vorkje bij.

  Olijfbestek van zilver in de 20ste eeuw

  In het begin van de 20ste eeuw gaan zilversmeden olijflepeltjes en couvertjes maken in de bekende bestekmodellen zodat ze passen bij complete cassettes en gaan er ook onderdeel van uitmaken. Ook worden olijflepels onderdeel van een 5 delig hors d'oeuvre dienbestek.

  Zilveren olijflepels olijfcouverts en olijfbestek bij Zilver.nl

  Boven aan de pagina op de foto staan 6 zilveren olijfbestekjes, olijflepeltjes met een bijpassende vork zoals van Kempen ze aanbod in zijn verkoopcatalogus.

  Slacouverts, slabestek zilver bij Zilver.nl

  Bekijk ook onze collectie:

  Zilveren natfruitscheppen

  Zilveren aspergescheppen