Zilveren theezeef- lekbak

Zilveren theezeef- lekbak 

De eerste zilveren theezeefjes waren tuitzeefjes

De eerste zilveren theezeefjes waren zeefjes die met een splitpen in de tuit werden geschoven, een tuitzeefje. Deze werden rond 1750 voor het eerst gemaakt. Deze zeefjes zijn meestal niet gemerkt omdat er geen ruimte voor was en ze door het geringe gewicht niet gekeurd hoefden worden. Bij de 19e eeuwse exemplaren zitten de zilverkeuren meestal in de splitpen. Deze tuitzeefjes zijn er met een ronde of een ovale bak. 

Zilveren theezeefjes met een steel

Rond 1810 werden de eerste theezeefjes gemaakt met een steel waardoor de thee boven het kopje werd gezeefd. De eerste van deze 'hand" zeefjes hadden vaak een houten of benen steel later werden ze geheel van zilver gemaakt. Aan het eind van de 19e eeuw werden de theezeefjes gemaakt in de bekende bestekmodellen en met oud Hollandse taferelen. In de 20ste eeuw zijn er ook vele theezeefjes gemaakt met een bijpassend lekbakje waar het zeefje op kon rusten als het niet werd gebruikt en zo niet kon druppen op het tafelkleed.

Toont 1 - 3 van de 3 items
    Toont 1 - 3 van de 3 items

    Zilveren theezeefjes en zilveren theezeefjes met vaste lekbakjes

    In een oude verkoopcatalogus van J.A.A.G. Gerritsen te zeist staan een aantal losse zilveren theezeefjes afgebeeld en theezeefjes waar de lekbakjes aan vast zitten.

    Zilveren theezeefjes met lekbakjes van Gerritsen te Zeist bij Zilver.nl

    Bekijk ook onze collectie:

    Zilveren theelepels en gebaksvorken