Delen

Koningin Emma

Emma van Waldeck en Pyrmont,

voluit Adelheid Emma Wilhelmina Theresia (2 augustus 1858 - 20 maart 1934) was koningin van Nederland en groothertogin van Luxemburg als tweede partner van koning en groothertog Willem III. Na diens dood, tussen 1890 en 1898, regeert ze als regentes, in naam van haar minderjarige dochter, Wilhelmina.

Koningin Emma moeder van Wilhelmina Kennisbank Zilver.nl

Koningin Emma met de parure bezet met de huisdiamanten gemaakt door Van Kempen. De stuart diamant hangt in de duppelvorm aan het collier. De staatsie foto is gemaakt door Herbert Rose Barraud te Londen in 1882 als Koningin Emma in Engeland is ter gelegenheid van het huwelijk van haar zuster Helena met de jongste zoon van Koningin Victoria.

Prinses van waldeck en Pyrmont

Koningin Emma wordt geboren als prinses van Waldeck en Pyrmont, op 2 augustus 1858, in Arolsen, de hoofdstad van Waldeck en Pyrmont, toentertijd een klein Duits vorstendom. Ze is de 4de dochter van Georg Viktor, prins van Waldeck en Pyrmont, en prinses Helena van Nassau-Weilburg. Broer Friedrich wordt de laatste regerende prins van Waldeck en Pyrmont. Zus Helena wordt de vrouw van prins Leopold, de hertog van Albany en zoon van Queen Victoria.

Dochter Wilhelmina

Op 7 januari 1879 trouwt Emma in Arolsen met de excentrieke, 41 jaar oudere, koning Willem III, die dan al bejaard is. Met hem krijgt ze haar enige kind, de toekomstige koningin Wilhelmina, geboren op 31 augustus 1880. De drie zonen uit Willems eerste huwelijk met Sophia van Württemberg sterven voortijdig zonder nakomelingen.

Regentes Emma

Als Willem III sterft, op 23 november 1890, wordt Emma regentes in naam van haar man en later onder bewind van haar minderjarige dochter, die eind augustus 1898 18 jaar wordt. Het Groothertogdom Luxemburg, dat niet door een vrouw geërfd mag worden, komt terecht bij Emma's oom, Adolf, de hertog van Nassau.  

Emma gaat de boeken in als een uitzonderlijk populaire koningin en een plichtbewuste en stipte regentes, die veel voeling met haar ministers hield en Wilhelmina persoonlijk tot koningin opleidde. Zo liet ze Wilhelmina voor zich lopen om te laten zien dat ze een staatshoofd was. Wilhelmina werd heel streng opgevoed, vanaf haar 10e mocht ze niet meer met poppen spelen en kreeg ze universitair onderwijs.

Na haar aftreden als regentes bleef Emma zich inzetten voor het koningshuis. Zo liet ze voor het Huisarchief van Oranje-Nassau een apart gebouw opzetten. Het prachtige gebouw, achter paleis Noordeinde, herbergt nu het Koninklijk huisarchief en de Koninklijke verzamelingen, een bezoek meer dan waard.

Emma sterft op 20 maart 1934, op 75-jarige leeftijd, door complicaties ingevolge bronchitis.

Willem III en Emma vaste klanten bij Van Kempen

Willem III en Emma plaatsen vele opdrachten voor zowel juwelen als zilverwerk, bij de zilverfabriek van Van Kempen en bezoeken de fabriek op het landgoed Berbice. Ook als koningin-regentes bezoekt Emma samen met troonopvolgster prinses Wilhelmina de zilverfabriek in 1892. Prinses Wilhelmina heeft dan al diverse geschenken ontvangen die door van Kempen zijn vervaardigd.

Het jaar na het bezoek mag Van Kempen trots het koninklijke wapen boven de fabriek en al haar magazijnen plaatsen. Het onderstreept de bijzondere, koninklijke status die Van Kempen in al die jaren heeft opgebouwd.

Koningin-regentes Emma en troonopvolgster Prinses Wilhelmina bezoeken de zilverfabriek Van Kempen Kennisbank Zilver.nl

In 1892 bezoekt prinses Wilhelmina, pas 11 jaar oud, met haar moeder Koningin-regentes Emma de zilverfabriek Van Kempen op landgoed Berbice.

De juwelen van Emma

Ter gelegenheid van het huwelijk van Koning Willem III met Koningin Emma in 1879 krijgt De Koninklijke Nederlandse Fabriek van gouden en zilveren werken J.M. Van Kempen & Zonen de eervolle opdracht om uit de kroonjuwelen/huisdiamanten een nieuwe parure te maken. Een parure bestaande uit een diadeem, een broche en een collier - ze de foto bovenaan. In het collier de Stuart diamant. De kostbare juwelen worden gemaakt in de goudfabriek. 

In 1897 geeft Koningin-regentes Emma opdracht aan de Duitse juwelier Schürmann om een aantal sieraden te maken voor de inhuldiging van Koningin Wilhelmina. Ze passeert hiermee Van Kempen en de andere Nederlandse hofjuweliers. Emma kent de juwelier omdat haar familie al jaren klant is bij deze juwelier. Om de nieuwe sieraden te maken krijgt Schürmann de beschikking over de parure van Van kempen en enkele andere kroonjuwelen.

Inhuldiging Wilhelmina met de juwelen van Schurmann Kennisbank Zilver.nl

Koningin Wilhelmina tijdens haar inhuldiging.

De Stuart diamant die in 1879 door Van Kempen was verwerkt in de parure voor Emma worden nu opnieuw hergebruikt. Tijdens de inhuldiging draag de jonge Koningin Wilhemina het door Schürmann gemaakte diadeem met de 'Stuart' diamant. Ook maakt juwelier Schürmann een collier, oorbellen en een grote strikbroche voor Wilhelmina.

De grote strikbroche draagt ze tijdens haar huwelijk met Prins Hendrik als devant corsage. De grote strikbroche in een vereenvoudigde versie met twee lussen wordt tegenwoordig door Koningin Maxima gedragen.

Lees verder in Koningin Wilhelmina

Bekijk ook onze collectie;

Van Kempen zilver

Zilver bestek