Amazoniet

Amazoniet of amazonesteen is een groen mineraal, meer bepaald een tectosilicaat of "framework" mineraal. Nog specifieker is het een variant van de kalium veldspaat groep van mineralen die gesteenten vormen, genaamd microklien (microcline). De chemische formule is KAISI3O8 en de naam komt van de Amazone rivier, waar eertijds soortgelijke groene stenen werden gewonnen -- hoewel het onzeker is of deze stenen amazoniet waren.

Amazoniet in Coeur de Lion sieraden kennisbank Zilver.nl

Amazoniet gebruikt in de sieraden van Coeur de Lion

De geschiedenis van amazoniet

Archeologische vondsten in Mesopotamië en Egypte suggereren dat amazoniet al lang als sieraad wordt gebruikt. De eerste beschrijving als mineraal op zich dateert echter pas van in de 18de eeuw. Amazoniet is dan ook eerder zeldzaam. Het vroegste, bekende ontginningsgebied vind men temidden de granietrotsen van Miass, in het Russische Ilmensky gebergte. Ook in China, Libië en Mongolië komt amazoniet voor in graniet, evenals op verschillende plaatsen in Zuid-Afrika (Mogalakwena, Khâi-Ma, Kakamas, Ceres Valley) en de USA (o.a. Deer Trail, Custer County en Pikes Peak).

Amazoniet in oorbellen van Giovanni Raspini kennisbank Zilver.nl

Zilveren oorstekers van Giovanni Raspini met amazoniet, collectie Zilver.nl

Amazoniet in sieraden

Voor gebruik als edelsteen wordt amazoniet geslepen. In het oog springt daarbij vooral de unieke heldergroene of blauwgroene kleur, waarvan de oorsprong nog altijd een mysterie blijft. Aanvankelijk dacht men hiervoor vooral aan de aanwezige koperverbindingen in de steen, aangezien zij vaak een groene of blauwe kleur teweegbrengen. Ook de hoeveelheden (aliovalent) lood en water in de veldspaat spelen volgens verschillende studies een rol. Zo zouden de gehalten van lood, rubidium, thallium en zelfs loodmonoxide (PbO) in de veldspaat de kleur bepalen. Bovendien bracht recenter onderzoek (uit 2010) aan het licht dat ook (tweewaardig) ijzer een impact heeft op het groen.

De kleur van amazoniet is zo minstens complex te noemen en lijkt het resultaat van heel veel verschillende factoren, die allemaal even noodzakelijk zijn en inclusief. De verhoudingen tussen deze factoren bepalen de unieke kleur van elke amazonesteen. Amazoniet heeft een hardheid van 6-7 op de schaal van Mohs.

Bekijk ook onze collectie sieraden van :

Giovanni Raspini

Coeur de Lion