Delen

Aquamarijn

Aquamarijn, zo blauw als de zee bij mooi weer

De naam aquamarijn komt van de Latijnse woorden aqua voor water en mare voor de zee, beide verwijzingen naar de blauwgroene kleur van deze edelsteen. De aquamarijn is een berilmineraal, zuivere berillen zijn kleurloos maar door kleine hoeveelheden kleuroxyden kleurt de steen in diverse kleuren. Het merendeel van alle edelsteenberillen hebben een pasteltint. De hardheid van de aquamarijn op de schaal van Mohs is 7,5 -8.

Belangrijkste kenmerken van aquamarijn

✔ Kan kleurloos, blauw, groen of geel van kleur zijn
✔ Vaak gebruikt tijdens meditatie
✔ Wordt bij voorkeur op de huid gedragen

Geschiedenis van aquamarijn

Al in de klassieke oudheid was aquamarijn een populaire edelsteen, vooral bij zeevaarders. In die tijd dacht men dat het dragen van aquamarijn voor een veilige reis op zee zou zorgen. Dit omdat de steen zou beschermen tegen de grillen van de god van de zee (Poseidon bij de Grieken, Neptunus bij de Romeinen). Aquamarijn werd destijds voornamelijk in amuletten verwerkt. In de middeleeuwen werden beelden van de maagd Maria vaak gedecoreerd met aquamarijn. Geluk en voorspoed zijn de eigenschappen die met de edelsteen geassocieerd worden. Andere verhalen vertellen dat het dragen van de steen de drager, vriendelijker, sneller en intelligenter maakt en dat de steen uitgebluste liefde weer tot leven brengt!

In het begin van de 20ste eeuw zijn er veel sieraden met aquamarijn gemaakt. De reden hiervoor was de opkomst van elektrisch licht, veel edelstenen toonden kleurloos en verloren hun schittering bij de elektrisch verlichting maar aquamarijn niet deze schitterde juist prachtig in het licht van de lampen.

Aquamarijn edelsteen bij Kennisbank Zilver.nl

Vindplaatsen van aquamarijn

Beril wordt in de hele wereld gevonden maar er zijn slechts een paar grote afzettingen met edelsteenkwaliteit. Brazilië is de grootste producent van beril. In Minas Gerais zijn prachtige aquamarijnen van meer dan een meter lang gevonden. Ook in Amerika en Rusland worden er berillen gewonnen. In Azië zijn de vindplaatsen van aquamarijnen Sri-Lanka, Kasjmir en Madras. Ook in Nigeria, Madagaskar en Kenia worden aquamarijnen gevonden.

Korte uitleg

Aquamarijn is meestal blauw van kleur, maar kan ook groen, geel of kleurloos zijn. De steen hoort bij de maand maart en straalt rust uit. Om die reden wordt het vaak gebruikt bij meditatie. Het dragen op de huid heeft een extra kalmerend en helend effect op lichaam en geest. Aquamarijn wordt veelvuldig in allerlei soorten sieraden verwerkt, bijvoorbeeld armbanden, kettingen, oorbellen en ringen. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten tinten. De edelsteen kan gemakkelijk worden gereinigd, bijvoorbeeld met stoom of een zachte (tanden) borstel.

Koningin Maxima met de druppelvormige aquamarijn van Anna Paulowna Kennisbank Zilver.nl

Koningin Maxima met de druppelvormige aquamarijn van Anna Paulowna gedragen aan een broche.

Aquamarijn de lievelingssteen van koningin Juliana

Aquamarijn was de lievelingsedelsteen van koningin Juliana, ze had er dan ook een aantal in haar collectie juwelen waaronder een witgouden collier met rechthoekige aquamarijnen. Het collier was in 1930 ontworpen door de Haagse juwelier die een gesloten huis had op het Haagse Westeinde. Juwelier Burnier had voornamelijk klanten van adel en vorstenhuizen. Ter gelegenheid van haar huwelijk met Bernard kreeg Juliana van heet schoonmoeder prinses Armgard een paar witgouden oorbellen met diamanten en druppelvormige aquamarijnen. In de collectie van het koninklijk huis zaten al verschillende aquamarijnen sieraden uit de nalatenschap van Anna Paulowna, de echtgenote van koning Willem II. Hieronder een grote druppelvormige aquamarijn die momenteel op vele verschillende manieren wordt gedragen door prinses Laurentien en Koningin Maxima.

Koningin Maxima met het aquamarijn collier van Burnier Kennisbank Zilver.nl

Koningin Maxima met het aquamarijn collier ontworpen door juwelier Burnier.

Bekijk ook onze collectie:

Gouden aquamarijn sieraden

Zilveren markasiet sieraden

Lelune parelsieraden met auqamarijn