Delen

Aventurijn

Aventurijn

Aventurijn (aventurien) is een kwarts gekenmerkt door doorschijnendheid en de aanwezigheid van plaatvormige, minerale insluitsels met een glanzend (glinsterend) effect, de zogenaamde aventurescentie. Aventurijn is daarbij meestal groen, maar kan ook bruin, oranje, geel, grijs of blauw zijn. Het zilverachtig groen of blauw wordt toegeschreven aan chroom houdend fuchsiet, de meestvoorkomende insluitsels van de kwarts. De oranje of bruine kleuren zijn goethiet of hematiet.

Aventurijn edelsteen bij Kennisbank Zilver.nl

Deze kwartsen kunnen wel eens verward worden met de aventurijn veldspaat (zonnesteen), die een soortgelijke kleur heeft, maar doorgaans transparanter is. De banden in aventurijn bereiken meestal net het tegenovergestelde effect van ondoorzichtigheid, een kwaliteit die nog versterkt wordt bij de overvloedige aanwezigheid van fuchsiet.

De naam 'aventurijn' komt van 'a ventura', Italiaans voor 'toevallig'. Het is een verwijzing naar de 18de eeuwse, toevallige vondst van aventurijn glas (goudsteen), dat ondertussen vaker wordt gebruikt als imitator van aventurijn (en zonnesteen). De legende wil dat het glas werd uitgevonden door een werkman die per toeval kopervijlsel liet vallen in gesmolten metaal. Het resultaat kreeg de naam 'aventurino'. 

Groen en blauwgroen aventurijn is oorspronkelijk afkomstig uit India, met name Mysore en Chennai. Roomwitte, oranje en grijze varianten vindt men in Chili, Rusland en Spanje. Meestal worden zij bewerkt tot kralen en beelden, hoewel fijnere stenen ook wel cabochons kunnen worden. De hardheid van aventurijn op de schaal van Mohs is 6.5-7.

Lees ook:

Toermalijn

Bekijk ook;

Gouden sieraden

Zilveren sieraden