Toermalijn

Toermalijn, een edelsteen met een ingewikkelde samenstelling

Toermalijn, turmalijn of tourmalijn komt van het Singalese woord Turmali wat steen met gemengde kleuren betekend. Een toermalijn is dan ook een edelsteen met een zeer ingewikkelde samenstelling waarin een enorme rij van Chemische elementen kan deelnemen aan de opbouw. De grote verscheidenheid van kleuren en kleurschakeringen komt door de verschillende bijmengingen. Bijzonder is vooral het optreden van verschillende kleuren in één kristal. De hardheid van toermalijn op de schaal van Mohs is 7-7.5.

verschillende kleuren in een toermalijn Kennisbank Zilver.nl

Vindplaatsen van toermalijn

De mooiste blauwgroene toermalijnen komen uit Zuid West Afrika, de saffierblauwe uit Brazilië, Californië en Massachusetts. Ook in Madagaskar, Europa, Azië en Australië worden toermalijnen van edelsteenkwaliteit gevonden. De aantrekkelijke meerkleurigheid maakt de toermalijn tot een gewild verzamelobject. De kleurvariëteit is zeer uitgebreid hoewel zwart, groen en roodachtig het meest voorkomen.

Geschiedenis van de toermalijn

Toermalijn is nog maar tweehonderd jaar als aparte edelsteen bekend. De toermalijnen die in de 16e eeuw in Brazilië werden gevonden werden voor smaragden aangezien, pas in de 18e eeuw werd deze fout hersteld.

Toermalijn collier Kennisbank Zilver.nl

Collier met groen en roze toermalijn.

Toermalijn in sieraden

Toermalijn is door zijn vele kleuren zeer geliefd om in sieraden te gebruiken en zetten. Toermalijn komt voor als kraal, als cabochon en facet geslepen.

Bron: Wikipedia

Bekijk ook onze collectie:

Antieke sieraden

Gouden sieraden