Chaton zetting

Chaton zetting is een welbepaalde manier om de edelsteen in een ringjuweel op zijn plaats te houden. Meer bepaald gebeurt dat in een chaton zetting door middel van een verhoogde rand met lippen, die ook de rand van de steen overlappen. Een chaton is dan ook het plattere, bredere en meestal dikkere deel van de ring, dat de edelsteen of een plat (doorgaans gegraveerd) oppervlak kan omvatten. Bij het snijden van edelstenen verwijst de term verder ook nog naar de facetten (schuine vlakken) die het platte vlak van de geslepen steen omringen.

Witgouden ring met een chatonzetting met 4 pootjes kennisbank Zilver.nlChaton zetting 6 pootjes witgouden ring met briljanten bij Zilver.nl

Geelgouden ring chaton zetting met 4 pootjes                                                                Witgouden ring met chaton zetting met 6 pootjes

Chaton zetting laat de steen het beste tot zijn recht komen

Chaton zetting is de vroegste methode om edelstenen in sieraden te zetten. Een prototypisch voorbeeld is de zegelring. Moderne varianten gebruiken meestal een metalen band met een groef en een flens om de zetting mogelijk te maken. In historische voorbeelden wordt hiervoor eerder een gat of sleuf in de ring achtergelaten; samen met een dunne lip, die omgebogen kan worden nadat de steen is ingebracht. Andere chaton soorten, die minder worden gebruikt in moderne sieraden, zijn de draaibare chaton en de box chaton. In het eerste systeem bestaat de chaton uit een steen met een metalen staaf erdoorheen. In het tweede systeem wordt er een kooi gevormd rondom de steen, eventueel met een opening aan de bovenkant.

Hedendaagse chaton zetting verloopt op maat van de edelsteen. De constructie wordt op zijn plaats gesoldeerd op het metaal van het sieraad. De steen wordt vervolgens in de ring geplaatst en het metaal over de randen van de steen gedrukt, waardoor die als het ware wordt vergrendeld.

Daarbij is er een verschil tussen de behandeling van cabochon geslepen stenen en stenen met facetten. De eerste soort vertrouwt op de ondiepe hoek die in de zijkant van de steen wordt gesneden en waardoor het metaal op zijn plaats blijft. Bij facetstenen, zoals diamanten, wordt de groef in de ring gesneden. Het breedste deel van de steen (de gordel) wordt dan in de ring geplaatst en de ring over de gordel gedrukt, zodat de druk van de ring de steen op zijn plaats houdt. Deze chaton zetting voor diamanten wordt ook wel "rub-over" genoemd. De diamant wordt er helemaal omgeven door een band van edelmetaal. Van het systeem bestaat ook een verzonken variant, waarbij de steen aan de onderkant van de opening wordt bevestigd, zodat de bovenkant van de diamant uitsteekt boven de basis.

Chaton zetting is de veiligste zetting. De edelsteen wordt hier maximaal beschermd tegen stoten en krassen; en het risico dat hij loskomt, is klein.

Bekijk ook onze collectie:

Antieke sieraden

Gouden sieraden

Diamanten sieraden