Citrien

Citrien, warm geel als de zon

Citrien is een kwarts in kristallen, in kleur variërend van zacht geel tot warm oranje. Citrien heeft een hardheid op de schaal van Mohs van 7. In de natuur wordt citrien zelden geheel zuiver gevonden, meestal zijn ze iets rokerig. Dit is te verbeteren door de steen te branden. De grootte van de gevonden kristallen gaat tot voetlengte, grotere stukken zijn zeldzaam. De naam citrien is afgeleid van citrus natuurlijk vanwege de gele kleur. De belangrijkste vindplaatsen van citrien zijn Rusland, Madagaskar en Brazillië.

Sieradenset met citrien edelsteen Kennisbank Zilver.nl

Belangrijkste kenmerken van citrien

✔ Heeft een gele of oranjebruine kleur
✔ Zeldzaam mineraal, variëteit van kwarts
✔ Wordt bij voorkeur op de huid gedragen

Geschiedenis van citrien

Al in het oude Griekenland werd citrien gebruikt als edelsteen. Ook bij de Romeinen was de steen absoluut niet onbekend. Mede vanwege zijn kleur dacht men dat citrien het zonlicht absorbeerde. De Romeinen dachten dat het tegen duisternis zou helpen en een lang en gezond leven zou stimuleren. In de middeleeuwen werd de steen vaak uitgedeeld aan mensen met depressie die veroorzaakt was door een gebrek aan licht. Ook dacht men dat het een positief effect had op het huwelijk. In de 19e eeuw was citrien razend populair, omdat het erg geliefd was door koningin Victoria. Uit deze tijd zijn veel sieraden met citrien erin verwerkt bewaard gebleven. Verder zien we de edelsteen veel terug bij art deco-sieraden. Er zijn ook prachtige gesneden citrien stenen bekend uit de 19e eeuw, zowel camee als intaglio gesneden.

Antieke sieraden met citrien bezet Kennisbank Zilver.nl

Korte uitleg

Citrien is geel of oranjebruin van kleur en is een variëteit van kwarts. Bij voorkeur draagt u deze zeldzame edelsteen op de huid, verwerkt in een sieraad: denk aan een halsketting, hanger, ring, oorbellen… Vaak wordt de steen gebruikt om optimaal te kunnen mediteren. Het zou namelijk een positief effectief hebben op onze mentale gemoedstoestand en energie. Citrien is eenvoudig in onderhoud en kan op vele manieren worden gereinigd.

Gouden ringen bezet met een citrien Kennisbank Zilver.nl

Bekijk onze collectie:

Gouden citrien sieraden