Delen

Intaglio

Belangrijkste kenmerken van intaglio

- Graveertechniek waarbij het motief verdiept ligt
- Geschiedenis gaat terug tot de klassieke oudheid
- Geeft een unieke uitstraling aan edelstenen

Een intaglio maken is een kleinsierkunst waarbij met klein gereedschap een beeld of voorstelling verdiept wordt uitgesneden.

Geschiedenis van intaglio

Intaglio heeft een zeer lange geschiedenis die teruggaat tot de klassieke oudheid. Al voor het bestaan van camee maakten de Perzen, Grieken en Romeinen sieraden waarbij ze intaglio toepasten. Met name in Griekenland en het Romeinse Rijk werd camee steeds populairder, maar de intaglio is nooit uit het modebeeld verdwenen. Zo werd het in het Byzantijnse Rijk vaak gebruikt om religieuze voorstellingen af te beelden. Ook de katholieken in West-Europa pasten het toe. Een nieuwe trend speelde op tijdens de renaissance en in het victoriaanse tijdperk.

De geschikte edelstenen voor een intaglio

De steensoorten die het meest geschikt zijn voor een intaglio zijn: onyx, agaat, bergkristal amethist, toermalijn, lapis lazuli, lagensteen en goudsteen. In de geschiedenis werden er ook intaglio's uitgesneden in diamant, helaas is die techniek verloren gegaan.

Koning Willem drie intaglio kennisbank Zilver.nl

Intaglio Koning Willem III, collectie Het Rijksmuseum

Korte uitleg

Intaglio is een graveertechniek, waarbij het motief in het edelsteen zelf ligt. Dit in tegenstelling tot camee, waarbij de achtergrond wordt weg geslepen om een voorstelling naar voren te laten komen. De techniek wordt toegepast op meerdere soorten stenen, waaronder saffier. Intaglio edelstenen zijn helder en ogen vaak een beetje mysterieus. Intaglio sieraden zijn vaak goed bewaard gebleven, omdat slijtage bijna geen kans krijgt. Hierdoor zijn ze erg gewild bij verzamelaars.

Momenteel worden itaglio's meestal alleen nog gesneden voor zegelringen met een edelsteen waarin men een monogram of familiewapen geplaatst wil hebben.

Bekijk onze collectie:

Antieke sieraden