De familie Fabergé was van oorsprong een Franse protestantse familie. Toen Lodewijk XIV in die tijd een eind maakte aan de vrijheid van religieuze expressie in Frankrijk vermeden de voorouders van Carl Fabergé vervolging door uit Frankrijk te vertrekken. Ze vonden eerst onderdak in Duitsland, vervolgens in Estland en niet veel later vestigden ze zich in Sint Petersburg, waar de grootvader van Carl werk vond als timmerman.
In 1814 werd Gustav Fabergé, vader van Carl Fabergé geboren. Gustav ging werken als leerling juwelier onder leiding van Andreas Ferdinand Spiegel en Johann Wilhelm Keibel. Gustav Fabergé werd al snel meester juwelier. In 1842 richtte hij onder zijn eigen naam zijn eerste juweliershuis op en in hetzelfde jaar trouwde hij met Charlotte Jungstedt, dochter van een beroemde Deense schilder.
Goud met zilveren broche/hanger gemaakt door Fabergé tussen 1899 en 1903 Sint Petersburg.
Bekijk ook de sieradencollectie van Tatiana Fabergé
Carl Fabergé werd in 1846 en bezocht Duitse topscholen en vervolgde zijn studie in Dresden waar hij zich specialiseerde in handel. Na een aantal jaren door Europa te hebben gereisd, stopte hij in Frankfurt on te studeren als ambachtsman bij een bekende juwelier genaamd Friedman. Op 26 jarige leeftijd keerde Carl terug naar Sint Petersburg en zette de juwelierszaak van zijn vader voort. In korte tijd transformeerde de jonge juwelier, ontwerper en restaurateur het kleine atelier van zijn vader in de grootste juwelenhandel van het hele Russische rijk en één van de grootste ter wereld.
Lees meer over: De eieren van Fabergé door juwelenhistoricus Martijn Akkerman in het Blog van Zilver.nl
Het bedrijf opent vestigingen in Moskou, Odessa, Kiev en Londen. In 1885 werd Carl Fabergé hofjuwelier van de Russische tsaar. Het bedrijf ontving internationale onderscheidingen en erkenning. Bijna alle koninklijke families in Europa waaronder de koning van Siam erkenden het talent van Fabergé en werden zijn klanten. Tegelijkertijd groeide het gezin van Carl Fabergé, hij trouwde met Julia Jacobs en kreeg 4 kinderen bij haar: Eugene, Agathon, Alexander en Nicholas. Alle kinderen volgden in de voetsporen van hun vader.
Als jonge juwelier geloofde Carl Fabergé in het principe dat de waarde van een product grotendeels werd bepaald door het ontwerp en de kwaliteit ervan, en niet door de eenvoudige kosten van de gebruikte grondstoffen. Hij onderscheidde zich ook door de geavanceerde glastechnieken die hij ontwikkelde, die vandaag de dag nog steeds een onderscheidende kenmerk zijn van zijn hele productie. In 1880 bereikte hij het hoogtepunt van zijn professionele succes, toen hij tijdens de Pan-Russische tentoonstelling in Moskou de eremedaille ontving voor zijn succes in de goudsmeedsector.
In datzelfde jaar sloot de jonge Agathon Fabergé zich aan bij het familiebedrijf en breidde het assortiment uit met de beroemde eieren. Het was in 1885 dat de tsaar het talent en de kwaliteit van Fabergé ontdekte. Op 1 mei 1885 bestelde de tsaar zijn eerste ei en stelde Fabergé aan als hofjuwelier. In 1894 kreeg Fabergé de opdracht om een geweldig parelcollier te maken voor prinses Alix von Hessen-Darmstadt die later Tsarina Alexandra Feodorvna werd. Fabergé bleef prijzen en eremedailles ontvangen bij elk evenement waaraan hij deelnam. In de geschiedenis van het bedrijf werden er meer dan 150.000 sieraden gemaakt en werkten er meer dan 500 meester juweliers.
In 1917, met de nederlaag van de tsaar, kwamen de afgezanten van de nieuwe Russische regering het atelier van Fabergé binnen en namen alles in beslag. Ze namen de eieren, diamanten, de documenten en de kostbare tekeningen en projecten in beslag. Fabergé gedwongen om zijn bedrijf te sluiten en zijn toevlucht in Zwitserland te zoeken, waar hij in september 1920 stierf.
Bekijk ook de collectie van:
Lees ook in ons blog:
Lees ook in de kennisbank van Zilver.nl: