Tatiana Fabergé


Tatiana Fabergé (7 maart 1930 - 13 februari 2020) was secretaris/vertaler van de Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN), historicus van het huis Fabergé en juwelier in Zwitserland. Ze wordt geboren in Versoix, Genève (Zwitserland) en sterft in Versonnex, Ain (Frankrijk). Haar ouders zijn Fedor Fabergé (Zoon van Agathon Carl Theodor Fabergé) en Tatiana Borisovna Sheremeteva-Fabergé.

In de jaren 1950, na studies in Genève, studeert Tatiana juwelenontwerp in Parijs. Een gebrek aan middelen belet haar het project af te ronden en ze gaat werken in de antiekwinkel A La Vieille Russie, gelegen naast het pand van antiekhandelaar en Fabergé verdeler Leon Grinberg. Daarna werkt ze ook nog bij (de zonen van) juwelier Joseph Marshak, in Kiev.

Maison Tatiana Fabergé oorbellen en hangers Kennisbank Zilver.nlIn Parijs staat Tatiana in direct contact met haar ooms, Eugene en Alexander Fabergé, die er Fabergé & Cie (Fabergé Paris) uitbaten. Dat is de directe erfgenaam van het wereldberoemde Huis van Fabergé uit Sint-Petersburg (Rusland). Het huis wordt opgericht door Gustav Faberge (zonder accent) in 1842 en genationaliseerd door de Bolsjewieken in 1918. Het staat bekend voor de Fabergé eieren, ontworpen voor de Russische tsaren; en blinkt uit in kwaliteitsvolle creaties met een uitzonderlijk oog voor details. Tatiana zal uiteindelijk de toonaangevende historicus van het huis worden. Ze onderzoekt de familiegeschiedenis en promoot het Fabergé erfgoed. Ze bewaart de archieven en alle historische documenten opgesteld buiten Rusland.

Vanaf 1951 werkt Tatiana ondertussen als secretaris-vertaler bij verschillende organisaties, waaronder het Rode Kruis en de Rode Halve Maan in Beiroet. Daar nodigt directeur Edoardo Amaldi haar uit om CERN te vervoegen. Tatiana staat er aan het hoofd van het secretariaat theoretische fysica tot aan haar pensioen in 1995.

Maison Tatiana Fabergé Tsars collection oorbellen en hangers Kennisbank Zilver.nl

Collectie van Maison Tatiana Fabergé bij Zilver.nl

The Tsars Collection van Tatiana Fabergé

Tussen 1956 en 1971 ontwerpt Tatiana meer dan 600 juwelen in samenwerking met haar vader. In 1974 lanceert ze vervolgens haar eigen sieraden- en productlijn, Tatiana Fabergé (tatianafaberge.net). Vanaf 2005, wanneer Fabergé Ltd één van haar merken koopt, gebeurt dat via de "Tsars Collection", die gouden en zilveren juwelen, kristalwerken en lederwaren omvat.

Logo van Maison Tatiana Fabergé kennisbank Zilver.nl

De Karl Fabergé International Foundation


In 1996 is Tatiana medeoprichter van de Karl Fabergé International Foundation, waar ze als erevoorzitter optreedt en het insigne van de Orde van Karl Fabergé ontvangt, in de rang van commandant. Vanaf 2007 is ze actief als adviseur en begeleider van de Fabergé Heritage Council, een divisie van Fabergé Ltd, die over het merk Fabergé waakt. Ze werkt er nauw samen met het creatieve team en adviseert het erfgoedbeleid.

Tatiana Fabergé sterft plotseling in haar huis te Versonnex (Ain), 3 weken voor haar 90ste verjaardag. Ze ligt er begraven op de gemeentelijke begraafplaats.

Bekijk de sieraden en kristal collectie van Tatiana Fabergé