Godin Diana

Diana: jacht, kuisheid en zwangerschap

De godin Diana komt uit de Romeinse mythologie. De Romeinen hadden hun eigen goden en verhalen, die ze voor een groot deel uit andere culturen leenden. Diana is dan ook nauw verbonden met de Griekse godin Artemis, een van de kinderen van Zeus. De Romeinse godin is meestal te herkennen aan haar pijl-en-boog, maar wordt ook vaak met een hert afgebeeld.

Godin Diana van de jacht met haar jachthonden Kennisbank Zilver.nl

Prent van de Godin Diana met haar jachthonden 1616-1657 Collectie Het Rijksmuseum

De afkomst van Diana

De Romeinen lieten zich niet alleen door de Grieken inspireren, maar ook door de Sabijnen. Er wordt daarom gedacht dat Diana voor een deel gebaseerd is op een maangodin uit de Sabijnse cultuur. In de Romeinse mythologie wordt het verhaal van Diana als volgt vertelt: ze is de afstammeling van Jupiter en Leto. Apollo is haar tweelingzus en Athena is haar andere zus. In andere vertellingen over Diana wordt Lucifer als haar broer en zelfs geliefde genoemd. Waar Diana zich vooral onder de duisternis van de maan thuis voelde, werd Lucifer aangetrokken door licht en vuur.

De symboliek van Diana

Diana was als godin verantwoordelijk voor meerdere zaken, die allemaal weer in verschillende tempels geëerd werden door het Romeinse volk. Zo was ze deels de godin van de jacht, doordat ze een nauwe connectie met de wildernis had. Jagers eerden haar in tempels om beschermd te worden tijdens hun uitstapjes. Daarnaast was ze ook de beschermheilige voor zwangere vrouwen. Ze zou vrouwen beschermen tijdens hun bevalling en voor gezonde baby’s zorgen. Daardoor werden er ook offers gebracht om zwangerschappen in goede banen te leiden. Er werd ook gedacht dat Diana een duistere kant had. Zo was ze in staat om misdadigers te achtervolgen en te straffen, vaak met harde hand.

Diana in juwelen

Sieradenmakers laten zich vooral inspireren door de connectie die Diana met de natuur heeft. Daarom wordt ze vaak afgebeeld op gouden en zilveren hangers, waarbij ze tussen de dieren of bomen staat. Andere sieradenmakers eren Diana juist door sieraden te maken voor zwangere vrouwen. Wie een sieraad met deze godin draagt, wordt haar hele zwangerschap beschermd. Door de jaren heen zijn er ook ringen, broches en zelfs oorbellen gemaakt met de afbeelding van Diana erop.

Lees ook:

Ceres

Minerva

Bekijk ook onze collectie:

Sieraden

Klein antiek zilver