Goud, de koning van de edelmetalen

Goud is het geliefdste edelmetaal ter wereld al vele eeuwen. Het edelmetaal wordt geassocieerd met de zon en al haar deugden. Goud dankt zijn naam aan zijn gele kleur, het is afgeleid van het Indo-europeese woord ghel waarvan ook geel afkomstig is. Het scheikundige symbool van goud is Au van aurum met atoomnummer 79. Puur goud is te zacht, hardheid 2,5-3, om te gebruiken daarom wordt er altijd een legering van gemaakt. Lees meer over goudgehaltes.

De geschiedenis gouden sieraden

Goud wordt al voor sieraden gebruikt sinds 4000 voor Christus. In Oost-Europa en Irak al vanaf 3000 jaar voor Christus. Sieraden werden toen gedragen door mannen en vrouwen. In bijna alle oude culturen werd goud meer gewaardeerd dan alle andere metalen. Goud heeft altijd een religieuze betekenis gehad, het symboliseert de zonnekracht en het levensgevende karakter ervan. Niet voor niets is de hoofdprijs altijd goud en draagt men al eeuwen trouwringen van goud. 

Goud wordt gevonden in klompjes

Goud wordt gevonden als klompjes in beddingen, en soms als kleine verspreide deeltjes in rotsgebergten. Goud wordt ook gedolven in grote, moderne mijnen waar het uit rotsen wordt gehaald. Er zijn tonnen erts nodig voor de productie van een ons goud. Goud wordt gevonden in mijnen in Amerika, Afrika, Australië, Zuid-Amerika en Rusland.

Bekijk ook onze:

Gouden sieraden

Lees ook het blog over:

Legeringen en gehaltes in goud en zilver

Goud een bijzonder edelmetaal