Goud is het geliefdste edelmetaal ter wereld al vele eeuwen. Het edelmetaal wordt geassocieerd met de zon en al haar deugden. Goud dankt zijn naam aan zijn gele kleur, het is afgeleid van het Indo-europeese woord ghel waarvan ook geel afkomstig is. Het scheikundige symbool van goud is Au van aurum met atoomnummer 79. Puur goud is te zacht, hardheid 2,5-3, om te gebruiken daarom wordt er altijd een legering van gemaakt. Lees meer over goudgehalten.
Bekijk ook de collectie Gouden sieraden van Zilver.nl
Goud wordt al voor sieraden gebruikt sinds 4000 voor Christus. In Oost-Europa en Irak al vanaf 3000 jaar voor Christus. Sieraden werden toen gedragen door mannen en vrouwen. In bijna alle oude culturen werd goud meer gewaardeerd dan alle andere metalen. Goud heeft altijd een religieuze betekenis gehad, het symboliseert de zonnekracht en het levens gevende karakter ervan. Niet voor niets is de hoofdprijs altijd goud en draagt men al eeuwen trouwringen van goud.
Goud wordt gevonden als klompjes, zogenaamde nuggets, in beddingen, en soms als kleine verspreide deeltjes in rotsgebergten. Goud wordt ook gedolven in grote, moderne mijnen waar het uit rotsen wordt gehaald. Er zijn tonnen erts nodig voor de productie van een ons goud. Goud wordt gevonden in mijnen in Amerika, Afrika, Australië, Zuid-Amerika en Rusland.
Door andere toevoegingen aan de legering toe te voegen ontstaan er andere kleuren goud zoals roségoud en vanaf 1912 ook witgoud.
Vanaf de Middeleeuwen is er gezocht naar een systeem om de gehaltes in goud en zilver aan te geven. In 1382 werd hierover al een verordening uitgevaardigd in Utrecht. In 1502 gaf Philip de Schone een plakkaat uit waarop bepaald werd dat alle goud- en zilversmeden hun werk van een meesterteken moesten voorzien. De meeste meestertekens in die tijd bestonden uit een afbeelding van een symbool, dier of voorwerp, door het analfabetisme werd en nog niet zo vaak voor letters of initialen gekozen.
Iets later werd er een stadskeur naast het meesterteken afgeslagen. Vervolgens kwam de jaarletter erbij en in 1663 werd ook de leeuw voor het gehalte toegevoegd.
Na het afschaffen van de gilde gingen in Nederland landelijke keuren gelden. Tijdens het Koninkrijk Holland van 1806 tot 1810 werden de verschillende goudgehaltes aangegeven met cijfers:
Tijdens De Franse tijd van 1810 tot 1813 werd goud gemerkt met:
Vanaf 1813 tot 1953 tijdens het Koninkrijk der Nederlanden worden werken en sieraden van goud gemerkt met:
Vooral de twee eikenblaadjes zijn, als ze goed zijn afgeslagen, bruikbaar om een voorwerp of sieraad in een tijd te plaatsen. Is de stip zichtbaar dan is het sieraad of voorwerpje van na 1906.
Goudmerken van na 1953
Als u wilt onderzoeken of een sieraad of voorwerp van echt goud is gemaakt dan kunt u op zoek gaan naar de goudmerkjes. De goudmerken staan vaak afgeslagen op een glad stukje maar ze zitten soms ook goed verstopt. Zijn er geen merken te vinden dan kunt u het voorwerp laten toetsen door een juwelier of het opsturen naar de Waarborg voor Goud en Zilver te Gouda, die kunnen het voor u onderzoeken en als het goud is het voorwerp of sieraad van keuren voorzien.
Allereerst geniet van uw gouden sieraden, draag ze vooral! Natuurlijk kunnen ze door het dragen vuil worden, slijten en beschadigen maar laat dat vooral geen reden zijn om ze maar in de kluis te houden.
Gouden sieraden kunt u gemakkelijk zelf schoonhouden en ze kunnen net als zilver af en toe een poets of opwrijf momentje wel gebruiken. Om viezigheid van of uit uw sieraden te halen kunt u een lauw sopje maken met wat zachte zeep zoals Dreft of groene zeef, laat het sieraad even weken en borstel het daarna schoon met een zachte tandenborstel.
U kunt uw sieraden ook in een bakje leggen met een bruistablet voor een kunstgebit, dit zorgt er ook voor dat ze schoon bruisen!
Er zijn ook verschillende wat duurdere potjes met sieraden reiniger te koop waarin u, uw juwelen kunt onderdompelen om ze op te frissen.
Heel veel klanten reageren verbaast als we ze aanraden hun gouden sieraden te poetsen met een beetje zilverpoets, goud slaat niet zo snel aan als zilver maar toch. Probeer het is wrijf uw gouden sieraden eens in en weer uit met een drupje zilverpoets en genet van de hernieuwde glans.
Worden uw sieraden toch dof, slijten de zettingen, ga dan langs bij de juwelier die kan de sieraden een opfris behandeling geven waarna u er weer jaren plezier van kunt hebben.
Bekijk ook onze:
Lees ook het blog over: