Een goudmerk is het gehalteteken (keurteken, keur) aangebracht op goudwerk, na goedkeuring door de essayeur. Goudmerken waarborgen zo de bij wet voorgeschreven goudgehalten van een voorwerp. De keurtekens verschillen daarbij van land tot land en van tijd tot tijd. Ze kunnen tegenwoordig ook op verschillende manieren worden aangebracht, met stempels of lasers.
Waar goudmerken en andere keurtekens vroeger werden gewaarborgd door de betrokken gilden, wordt aan het eind van het feodaal stelsel (1798) in de Zuidelijke, Franse Nederlanden de Franse Waarborgwet ingevoerd, die gehaltetekens uniformeert. Het symbool in kwestie wordt de Franse haan gevolgd door een gehalte-cijfer. Noord-Nederlanders moeten dan nog wachten op het Koninkrijk Holland (1806/10) vooraleer ook hun gehalteteken gestandaardiseerd wordt: een kroon. De huidige Nederlandse Waarborgwet treedt in voege in 1815 en kadert in de ruimere Internationale Waarborgconventie van Wenen. Op 1 juli 2020 wordt een modernisering van de wet van kracht.
Zo zijn "de gehalten der platina, goud en zilver" wettelijk bepaald. Bij gouden werken onderscheidt men daarbij 4 categorieën: 916, 833, 750, 585 en 375 duizendste. Voor goud uit zich dit respectievelijk in gehaltes van 22, 20, 18, 14 en 9 karaat, waarbij 22 karaat een goudgehalte van 91,6% aanduidt. Het uiteindelijke keurteken wordt in de eerste plaats bepaald door het gehalte, bijvoorbeeld het eikenblad met opschrift "585" voor 14 karaat of de leeuw of tulp met "750" voor 18 karaat. In Nederland is er nog steeds geen keurmerk voor 9 karaat goud maar in bijvoorbeeld in Engeland bestaat die keurmerk al eeuwen.
Het keuren en merken van gouden sieraden en voorwerpen is een belangrijk proces dat de kwaliteit en authenticiteit van goud garandeert.
Wat zijn keurmerken en waarom zijn ze belangrijk? Keurmerken zijn stempels, symbolen die op gouden sieraden en voorwerpen worden aangebracht om de zuiverheid/verhouding van de legering aan te duiden. Ze zijn belangrijk omdat ze consumenten waarborgen bieden over de eigenschappen van het goud dat ze kopen. Door het keuren van goud worden vervalsingen en misleidingen voorkomen, en consumenten kunnen met vertrouwen hun aankopen doen.
De betekenis van keurmerken: a. Goudgehalte: Een van de belangrijkste aspecten van een keurmerk is het aangeven van het goudgehalte in een sieraad of voorwerp. Dit wordt vaak uitgedrukt in karaat (k) en geeft het percentage zuiver goud in de legering aan. Bijvoorbeeld, 24-karaats goud is puur goud, terwijl 18-karaats goud 75% zuiver goud bevat. b. Het meesterteken: Naast het goudgehalte kan een keurmerk ook de initialen, handtekening of logo van de maker bevatten. Dit geeft informatie over de verantwoordelijke fabrikant of ontwerper van het sieraad of voorwerp.
Het keuringsproces: Het keuren van gouden sieraden en voorwerpen wordt uitgevoerd door erkende instanties, zoals keuringskantoren of officiële goudkeuringsinstituten. Deze instanties hebben de expertise en instrumenten om het goudgehalte nauwkeurig te bepalen en keurmerken aan te brengen. Het keuringsproces omvat vaak het testen van een monster van het goud om de zuiverheid te controleren en het toepassen van het juiste keurmerk.
Herkenning van keurmerken: Voor consumenten is het belangrijk om keurmerken te kunnen herkennen en begrijpen. Hier zijn enkele veelvoorkomende keurmerken die consumenten kunnen tegenkomen: a. Nationale keurmerken: Elk land kan zijn eigen keurmerken hebben. Bijvoorbeeld, in Nederland werd 14 karaat gekeurd met een eikenblaadje en wordt 14-karaats goud gekeurd met het getal "585" en 18-karaats goud met "750". b. Internationale keurmerken: Er zijn ook internationale keurmerken die wereldwijd worden erkend.c. Stempels en gravures: Keurmerken kunnen in de vorm van stempels of gravures op een sieraad worden aangebracht. Deze kunnen subtiel zijn en soms een vergrootglas vereisen om ze goed te kunnen zien.
Vertrouwen op keurmerken: Het vertrouwen op keurmerken helpt consumenten bij het maken van weloverwogen beslissingen bij het kopen van gouden sieraden en voorwerpen. Het is raadzaam om te winkelen bij gerenommeerde juweliers die gecertificeerde gouden producten aanbieden en de juiste keurmerken tonen.
Lees ook in de Kennisbank:
Lees ook in ons Blog:
Bekijk ook de collectie van Zilver.nl, juwelier online: