Guillocheren

Guillocheren is een bekende techniek waarbij een sieraad of een klein luxe voorwerp wordt versierd met fijne lijnen, die meestal spiraal- of ellipsvormig zijn. De lijnen lopen kunstig door elkaar en zigzaggen, zo toont het althans voor het oog. Een patroon guillocheren gebeurt zeer precies: het ontwerp wordt in de meeste gevallen op een voorwerp (van edelmetaal, glas of hout) aangebracht met een speciaal soort graveermachine. Zilveren horloges en snuisterijen voor op de kaptafel werden vaak voorzien van een dergelijk teer en fijn patroon, ze werden dus geguillocheerd. 

De techniek van het guillocheren dateert uit de 19e eeuw. Een guillôche was een moeilijk na te bootsen patroon en werd daarom in de eerste helft van de vorige eeuw ook regelmatig toegepast om vervalsingen te voorkomen. Meer recentelijk wordt guillocheren nog toegepast op bijvoorbeeld de beroemde Fabergé eieren en het is zelfs een techniek die wordt toegepast op bankbiljetten, om potentiële vervalsers te ontmoedigen. 


De herkomst van het woord 'guillocheren' is niet met honderd procent zekerheid vast te stellen, omdat de meningen verschillen. Sommige bronnen beweren dat de techniek (en bijbehorend apparaat) is uitgevonden door een Fransman genaamd Guillot, maar onomstotelijk bewijs hiervoor is niet voorhanden. Ook wordt wel gezegd dat de naam komt van het Franse woord 'guilloche', wat 'rozetvorm' zou betekenen. Wat wel zeker is, is dat het apparaat waarop in 1968 patent is verleend om deze patronen mee aan te brengen, ook deze naam draagt.