Delen

Japonisme

Japonisme, een kunststroming rond 1900

Nadat Japan in 1854 zijn grenzen openstelde, na 200 jaar isolatie, kreeg de wereld de kans om kennis te maken met de Japanse kunst. Op de wereldtentoonstellingen in Londen in 1862 en in 1867 in Parijs behaalden de Japanse kunstenaars grote successen. Ook bekende westerse zilver en goudsmeden waren onder de indruk van het vakmanschap, de voor het oog eenvoudige vormgeving en de realistische weergave van mensen, dieren en planten.

Zilveren theekan Bambou japonisme Louis Wolfers Kennisbank Zilver.nl

Zilveren theekan Bambou Louis Wolfers Pere et fils, Belgie 1885-1890. Design museum Gent

Europese en Amerikaanse zilver- en goudsmeden geïnspireerd door de Japanse kunst

Er ontstond een bloeiende handel in Japanse en Oosterse voorwerpen die tot aan de Tweede Wereldoorlog duurde. Europese zilver- en goudsmeden die in de tweede helft van de 19e eeuw nog werkten in de Neo stijlen werd geïnspireerd door de Japanse kunst. 

Eén van de eerste die japonistisch zilver op de markt bracht was het Amerikaanse Tiffany & Co. Tiffany & Co toonde al in 1878 tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs een aantal Japonistische voorwerpen die door vele Europeese zilversmeden werden bewonderd.

Japonisme Tiffany & Co broche Zilver.nl

Tiffany parel bloembroche, japonisme

Zilversmeden zoals Van Kempen, Philippe Wolfers en Cornelis Begeer maakten zilverwerk in de japonistische stijl. Prachtig zilverwerk met onder andere bamboe handvatten en tuiten, imitatie rieten vlechtwerk in zilver, rietstengels, roggehuid motieven en dierfiguren. 

Zilveren taartschep Greup Japonisme roggehuidmotief Kennisbank zilver.nl

Zilveren taartschep met roggehuidpatroon gemaakt in 1897 door G. Regtdoorzee Greup voor Van Arcken & Co te Batavia & Soerabaja.

Japonistische gouden broche kennisbank Zilver.nl

Misschien leidde het japonisme wel naar of tot de Art Nouveau

Bekijk ook onze collectie:

Antiek zilver

Antieke sieraden

Art Nouveau zilver bestek