Koraal

Koraal, een talisman uit de zee

Koraal wordt gevormd door de opeenhoping van skeletten van miscroscopische diertjes die koraalpoliepen heten. Het woord koraal is afgeleid van het Griekse koralion en het Latijnse corallum. Het merendeel van het koraal is te zacht en broos om er sieraden van te maken. Bruikbare en dus waardevolle koralen zijn vrij zeldzaam en ligt vaak op grote diepte. Koralen zien er uit als takken, dun en stekelig. De dikke takken soms wel met een diameter van enkel centimeters.

De chemische samenstelling van koraal

Koralen bestaan uit het mineraal calciet, calciumcarbonaat. Zwart en wit/goud koraal hebben een andere structuur dan de andere waardevolle koralen en bestaan hoofdzakelijk uit conchiolien. Koralen zijn er in heel veel kleuren zoals het donker rode/oranje bloedkoraal en het zacht roze babykoraal p'eau d'ange. 

Gouden oorbellen met bloedkoraal kennisbank Zilver.nlGouden oorbellen gesneden bloedkoraal kennisbank Zilver.nl

De geschiedenis van koraal

Koraal is sinds het begin van de geschiedenis gebruikt voor talismannen en amuletten. Veel koraalkralen en amuletten zijn in oude Egyptische graveren bewaard gebleven. Bloedkoralen geven een hoog aanzien. Bloedkoraal kralen en takken werden als bescherming aan jongen kinderen van de rijken gegeven. Zo zijn vele antieke zilveren en gouden rammelaars gemaakt met een handvat van bloedkoraal. Ook zijn er babyarmbandjes gemaakt geregen met bloedkoralen kraaltjes, dit alle om de kleine te beschermen in een tijd waarin de sterfte onder baby's en kinderen heel hoog was. Met koraal versierde zilveren rammelaars zijn nog steeds geliefd en worden veel verzameld. Het verhaal ging ook dat als koraal op de huid werd gedragen en het zijn kleur verloor dat de drager dan ernstig ziek was.

Jongetje met rammelaar met bloedkoraal in kennisbank Zilver.nl

Schilderij Portret Jongetje van Willem van der Vliet 1584-1642 collectie Rijksmuseum

Bloedkoraal in de klederdracht

In Nederland maakte een bloedkoralen ketting met meerdere rijen koraal onderdeel uit van de klederdracht in dorpen en streken zoals Volendam, Scheveningen, Zeeland, Friesland en de Zaanstreek. Helaas wordt de klederdracht haast niet meer gedragen en zijn de prachtige colliers naar de kluis verdwenen. Ook wordt heel veel bloedkoraal in Nederland momenteel opgekocht door inkopers uit Tibet daar worden de kralen gedragen als amuletten tegen het boze oog.

Vindplaatsen van koraal

Waardevolle, bruikbare koralen komen voor in de diepe wateren van de Middellandse zee, de Perzische golf en het verre Oosten. Zwart koraal wordt gewonnen op Hawaii, Indonesië en voor de kust van Kameroen.

Bloedkoraal sieraden uit Italie

Nieuwe sieraden met koraal worden vooral in Italië gemaakt waar de snijders van de schelpcamee ook graag werken met koraal. Rond de Italiaanse eilanden mag ook nog beperkt koraal worden gewonnen. De kleur koraal die hier gevonden worden variëren enorm van donkerrood tot heel zacht roze. Het licht roze koraal is ook zeer geliefd in sieraden, deze kleur koraal wordt ook wel peau d'ange genoemd of engelenhuid.

Gouden armband met peau d'ange kennisbank Zilver.nl

Het onderhouden van koraalsieraden

Koraal is kwetsbaar, kan verbleken en uitdrogen. Draag koraal sieraden daarom niet in de volle, felle zon. Doe uw koraal sieraden pas om nadat u klaar bent met het spuiten van haarlak, deodorant en parfum en draag uw koraalsieraden vooral veel! Van het vet van de huid wordt het koraal heel mooi, gaat glazen en de kleur wordt dieper.

Bekijk onze collectie:

Zilveren geboorte- en huwelijks geschenken

Gouden sieraden

Meer lezen over rammelaars? Lees dan in ons blog:

Zilveren rammelaar, veel meer dan speelgoed