Koraal wordt gevormd door de opeenhoping van skeletten van miscroscopische diertjes die koraalpoliepen heten. Het woord koraal is afgeleid van het Griekse koralion en het Latijnse corallum. Het merendeel van het koraal is te zacht en broos om er sieraden van te maken. Bruikbare en dus waardevolle koralen zijn vrij zeldzaam en ligt vaak op grote diepte. Koralen zien er uit als takken, dun en stekelig. De dikke takken soms wel met een diameter van enkel centimeters.
Koralen bestaan uit het mineraal calciet, calciumcarbonaat. Zwart en wit/goud koraal hebben een andere structuur dan de andere waardevolle koralen en bestaan hoofdzakelijk uit conchiolien. Koralen zijn er in heel veel kleuren zoals het donker rode/oranje bloedkoraal en het zacht roze babykoraal p'eau d'ange.
Koraal is sinds het begin van de geschiedenis gebruikt voor talismannen en amuletten. Veel koraalkralen en amuletten zijn in oude Egyptische graveren bewaard gebleven. Bloedkoralen geven een hoog aanzien. Bloedkoraal kralen en takken werden als bescherming aan jonge kinderen van de rijken gegeven. Zo zijn er vele antieke zilveren en gouden rammelaars gemaakt met een handvat van bloedkoraal. Ook zijn er babyarmbandjes gemaakt, geregen met bloedkoralen kraaltjes, dit alles om de kleine te beschermen in een tijd waarin de sterfte onder baby's en kinderen heel hoog was. Met koraal versierde zilveren rammelaars zijn nog steeds geliefd en worden veel verzameld. Het verhaal ging ook dat als koraal op de huid werd gedragen en het zijn kleur verloor dat de drager dan ernstig ziek was.
Schilderij Portret Jongetje van Willem van der Vliet 1584-1642 collectie Rijksmuseum
In Nederland maakte een bloedkoralen ketting met meerdere rijen koraal (kaasjes genoemd) onderdeel uit van de klederdracht in dorpen en streken zoals Volendam, Scheveningen, Zeeland, Friesland en de Zaanstreek. Helaas wordt de klederdracht haast niet meer gedragen en zijn de prachtige colliers naar de kluis verdwenen. Ook wordt heel veel bloedkoraal in Nederland momenteel opgekocht door inkopers uit Tibet, daar worden de kralen gedragen als amuletten tegen het boze oog.
Waardevolle, bruikbare koralen komen voor in de diepe wateren van de Middellandse zee, de Perzische golf en het verre Oosten. Zwart koraal wordt gewonnen op Hawaii, Indonesië en voor de kust van Kameroen. De belangrijkste koraalvisserijen worden in de Middellandse Zee aangetroffen bij het eiland Cyprus, de eilanden Loukes en Korfoe, de straat van Messina en aan de kust van Sicilië, hier liggen de in 1875 ontdekte koraalbanken van Sciacca die inmiddels bijna geheel 'geplukt' zijn.
Sieraden met koraal worden vooral in Italië gemaakt waar de snijders van de schelpcamee ook graag werken met koraal. Rond de Italiaanse eilanden mag ook nog beperkt koraal worden gewonnen. De kleuren koraal die hier gevonden worden variëren van donkerrood tot heel zacht roze. Het licht roze koraal is ook zeer geliefd in sieraden, deze kleur koraal wordt ook wel peau d'ange genoemd of engelenhuid of babykoraal.
In Torre del Greco, niet ver van Napels, worden al vele generaties lang sieraden gemaakt met koraal. Vele kleine familiebedrijven maken hier nog steeds ambachtelijke juwelen bezet met een camee of koraal. Het kleine havenplaatsje is dan ook wereldberoemd om zijn juwelengeschiedenis en is zeer de moeite waard om tijdens een vakantie te bezoeken.
Koraal is kwetsbaar, kan verbleken en uitdrogen. Draag koraal sieraden daarom niet in de volle, felle zon. Doe uw koraal sieraden pas om nadat u klaar bent met het spuiten van haarlak, deodorant en parfum en draag uw koraalsieraden vooral veel! Van het vet van de huid wordt het koraal heel mooi, gaat glazen en de kleur wordt dieper.
Bekijk onze collectie:
Zilveren geboorte- en huwelijks geschenken
Meer lezen over rammelaars? Lees dan in ons blog: